Svensk journalist gripen i Spanien

7 augusti, 2017

Gripandet av Hamza Yalcin En svensk journalist har gripits i Spanien i helgen, sedan Turkiet vänt sig till Interpol. Nu kräver journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri i en debattartikel på Journalisten att Sverige omedelbart agerar.

59-årige Halmstadbon och svenske medborgaren Hamza Yalcin flydde till Sverige från Turkiet 1984. I Sverige har han arbetat som bland annat chefredaktör för  socialistiska månadstidningen Odak Dergisi.

Turkiet anklagar honom för att ha organiserat terrorhandlingar. Just nu sitter han fängslad i Spanien. Enligt debattörerna har han inte blivit kontaktad av svenska myndigheter. Kurdo Baksi och Murat Kuseyri skriver i sin debattartikel: "Erdogan vill inte bara  tysta journalister i Turkiet utan även exportera sitt vidriga yttrandefrihetsförbud till EU-länderna och  begränsa sina kritikers rörelsefrihet utanför Turkiets gränser."

De kräver att Sverige agerar "genast".

Läs hela debattartikeln här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Gripandet av Hamza Yalcin

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Journalistfonden stipendier
SVD söker medarbetare

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies