Gå direkt till textinnehållet

RSF om Estoniaåtalet: Straffa inte journalisten

Ta hänsyn till allmänintresset. Det uppmanar Reportrar utan gränser åklagare och domstol inför rättegången mot den svenska journalisten Henrik Evertsson. Han står åtalad för brott mot gravfriden efter sin dokumentärserie om Estonia.

Journalisten har berättat om fotografen Henrik Evertsson och åtalet mot honom och den medåtalade Linus Andersson.

De åtalas för att ha brutit mot lagen från 1995 som skyddar M/S Estonia som en gravplats och förbjuder dykning på vraket. Lagen har aldrig prövats tidigare, men Evertsson och Andersson hotas av två års fängelse. 

Nu vädjar Reportrar utan gränser till domare och åklagare att ta hänsyn till att dykningarna gjorts i journalistiskt syfte och att det finns ett stort allmänintresse.

Annons Annons

”Oavsett vad som orsakat det hål i vraket som visas i serien har det lett till att de svenska, finska och estniska regeringarna anser att uppgiften är så viktig att de beslutat sig för att följa upp fyndet med nya undersökningar. Det visar hur viktig journalistik kan vara för att sprida information till inte bara allmänheten, utan även myndigheterna”, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar.

 

Fler avsnitt
Fler videos