Gå direkt till textinnehållet

Roxvall om nya projektet: ”Vill få skriva till punkt”

Utrikesfrilansarna Anna Roxvall och Johan Persson startar förlag för att ge ut den egna produkten "Inifrån". Ett bokasin där det djuplodande berättandet får ta plats.

Myteri förlag kallar duon det egna förlaget, som om en vecka släpper sin första titel, boken Burundi inifrån. Fast egentligen är boken, helt i färg, en hybrid mellan nyhetsmagasin och reportagebok – ett bokasin – förklarar Anna Roxvall.

– Den är tryckt på finare tidningspapper, med hårdare pärm. Layoutad som en bok men ser också ut som en tidning. Fördelarna är att man kan köra så mycket bild man vill, och var man vill. Det går att göra ännu mer av det sätt Johan och jag berättar på, med en väldigt nära koppling mellan text och bild. Av 240 sidor i den här boken blir nästan hälften bild, säger hon.

Varför bildar ni eget förlag?
– Dels för att att vi vill ha koll på processen, äga den här produkten och göra det som vi vill. Det här är något vi har drömt om och tänkt på länge.

– Det är också för att söka annat sätt att göra saker eftersom frilansmarknaden är krympande och ständigt svårnavigerad. Redaktörer flyttar på sig, det är svårt att skala upp och ta sig vidare. Vi är redo att ta oss vidare – om inte branschen är det gör vi det själva.

Anna Roxvall beskriver det hon uppfattar som ett stort sug efter utrikesjournalistik, parallellt med en kritik mot ett snuttifierat medieutbud med rapportering på en mängd plattformar. Med "Inifrån"-böckerna (flera är planerade och en ny redan påbörjad) vill hon och Johan Persson ta ett ansvar för den journalistik de själva vill ha, säger hon.

– Det här är tillbaka till rötterna, analog journalistik, en slags journalistikens LP-skiva om man så vill. Djuplodande, tung journalistik som tar tid, kostar pengar och kräver sin läsare.

Tror ni att ni kommer att tjäna mer pengar såhär?
– Ja. Det finns definitivt en marknad. Och om man inte har ett stort förlag får man ändå göra mycket marknadsföring själv, samtidigt som man inte äger processen. För oss är det bättre att göra allt bak och fram, betala en redaktör för den hjälp vi behöver. I stället tar vi all vinst själva sedan.

Målet är att så småningom kunna ge ut egna titlar på heltid, säger hon.

– Detta handlar om att vi vill hitta ett sätt att få skriva till punkt. Att slippa göra det superenkelt, få tid att stanna en stund och träffa människor på djupet.

Burundi inifrån kommer att gå att köpa i bokhandlar och i förlagets egen webbshop. Formatet är framtaget i samarbete med formgivaren Anders Birgersson.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt