Gå direkt till textinnehållet

Risk för övertramp?

Finns det en kultur på kvällstidningarna som medför att risken för övertramp ökar?

Finns det en kultur på kvällstidningarna som medför att risken för övertramp ökar?

-Att förneka det vore löjligt, säger Charlotte Permell som arbetat på Expressen, Idag och Aftonbladet och numera är programledare för Mitt i naturen.

-Det finns en intern tävlan som gör att framför allt unga reportrar som är måna om att visa framfötterna riskerar att tänja de etiska gränserna.

-En gång utsattes jag för påtryckningar att göra ett mycket tveksamt jobb med politiska förtecken som skulle ha blivit förödande för de inblandade, säger hon utan att avslöja några detaljer. Några rena olagligheter har jag däremot aldrig uppmanats till.

Tommy Schönstedt, före detta reporter på Expressen, numera chefredaktör på Se&Hör:

-Risken för etiska övertramp är mer kopplat till individen än om han eller hon arbetar på en kvällstidning. Oetiska artiklar kan lika gärna skrivas på en landsortstidning.

-Kvällstidningarna gör hårdare vinklingar men de kollar fakta hårdare.

Thomas Hammargren, före detta reporter på Expressen, Aftonbladet, GT, Kvällsposten och Idag, arbetar numera som polis:

-Det finns en konkurrens mellan kvällstidningarna men också mellan reportrarna på samma tidning. Det gör att man kan hetsas att gå över gränsen.

-Fast det är en självvald sits. Jag gjorde allt för att få till en fräck ingress men det var ingen som tvingade mig till det.

-På Expressen uppmanades jag att snabbt ringa anhöriga till mördade eftersom de var lättare att intervjua när de var i chocktillstånd. Några kraftigare övertramp än så var det inte fråga om för min del.

Anna Maria Lindgren, JMK-student. Praktiserade i höstas på Aftonbladet:

-Jag kände att vinkeln på texterna måste vara hård men det trycket kom lika mycket från mig själv som det kom uppifrån. Jag var aldrig med om några etisk tveksamma uppdrag och inte heller hände det att texterna skrevs om på ett oschysst sätt.

-Jag kan stå för allt jag gjorde. Jag trivdes bra på Aftonbladet och har sökt jobb där till sommaren.

Fler avsnitt
Fler videos