Gå direkt till textinnehållet

Rik som ett troll på idén

28-årige före detta Expressenjournalisten Thomas Mattsson kläckte idén till Stockholm News. De 30 000 kronor han satsat i bolaget är idag värda runt 30 miljoner.

28-årige före detta Expressenjournalisten Thomas Mattsson kläckte idén till Stockholm News. De 30 000 kronor han satsat i bolaget är idag värda runt 30 miljoner.

För ett år sedan satt Thomas Mattsson mitt i nyhetsströmmen på Expressens redaktion och kämpade med Stockholmsupplagan. Idag titulerar han sig vice VD och är storägare i Stockholm News.

I ett konferensrum i centrala Stockholm står han och ritar skisser över företagsgruppen bakom Stockholm News, precis som vilken annan företagsledare som helst. En ganska stor förändring för en murvel med andra ord.

Annons Annons

@bild:1

Om det inte varit för Kuwaitkrisen hade han inte stått här idag.

När Thomas Mattsson var 19 år och jobbade på Enköpings-Posten utbröt kriget mellan Irak och USA. Det var mitt i natten, tidningen var redan i pressarna men Thomas Mattsson råkade vara kvar på redaktionen.

Han och en kollega fick tag i en persondator, satte sig att snickra ihop löpsedlar och väggtidningar som de i gryningen klistrade upp runt om i Enköping.

Expressen fick nys om det ambitiösa tilltaget och värvade honom. Som 24-åring hade han avancerat till biträdande nyhetschef vilket följdes av andra chefsstolar på tidningen.

Under en USA-resa 1996 tillsammans med Expressens redaktionschef Lars Näslund besökte Thomas Mattsson Sarasota Herald Tribune där de skrivande reportrarna även gjorde TV av sina nyheter.

– Journalisterna var i ständig produktion. Jag och Näslund tyckte det vore en smart idé att göra tidning samma dag den kommer ut.

De idéer som spånades fram under USA-resan ligger till grund för det Stockholm News som håller på att växa fram.

Lars Näslund hoppade sedermera av men Thomas Mattsson fortsatte att driva projektet. Han kontaktade medieföretaget OTW, sade upp sig från Expressen och på den vägen är det.

OTW Publishing är störste ägare i Stockholm News. Bland de drivande personerna inom OTW-gruppen finns en rad journalister från Expressen. Exempelvis är VDn för moderbolaget OTW Media, 27-årige Pär Sundberg, före detta vikarie på Expressen.

Trots anknytningen till Expressen kommer Stockholm News knappast att ha något kvällstidningsstuk. Snarare verkar idén ha vuxit fram ur Thomas Mattssons missnöje med sin gamla arbetsplats.

– De senaste åren har Expressen satsat för mycket på konsumentjournalistik på bekostnad av nyheter, tycker han.

Thomas Mattsson säger att han vill göra en saklig, icke-sensationsinriktad tidning. Han ifrågasätter ifall nyheter om båtolyckor och våldtäkter verkligen är vad läsarna vill betala för och låter ana att han har en del åsikter om kvällspressen. Men att kasta skit på sin forna arbetsplats vill han inte, inte ens när han pressas på frågan.

– Jag trivdes bra på Expressen, det vore förmätet av mig att döma ut kvällstidningsjournalistiken, säger han.

Åtminstone på papperet är Thomas Mattsson numera rik som ett troll.

Det har påståtts att ni som startat Stockholm News mest är ute efter att göra pengar.

– Det är helt fel. Vi är ett gäng journalister som dragit igång det här, det är absolut de publicistiska ambitionerna som kommit i första hand.

Thomas Mattsson utmanar nu koncerner som Bonniers, Schibsted och MTG och matchen har redan börjat.

Den dag vi ses har Stockholm News lagt ut sin första nyhet på webben, en historia om att nazister publicerat namn på polisens spanare. Följande dag finns nyheten i bland annat Expressen.

– Staffan Thorsell (Expressens chefredaktör) har kallat Stockholm News för en snylttidning. Jag undrar just vem som snyltar på vem nu, säger Thomas Mattsson smått triumferande.

Han verkar vara inställd på en tuff fight.

Fler avsnitt
Fler videos