Gå direkt till textinnehållet

Reporter svartlistad av politiker

Ordföranden i Skellefteå kommunstyrelse, Lorentz Andersson (s) har inget emot att bli intervjuad i medierna – så länge journalisten inte är Runo Samuelsson på RadioVästerbotten.

Ordföranden i Skellefteå kommunstyrelse, Lorentz Andersson (s) har inget emot att bli intervjuad i medierna – så länge journalisten inte är Runo Samuelsson på RadioVästerbotten.

Runo Samuelsson har jobbat som journalist sedan 1980, men säger sig aldrig tidigare ha råkat ut för den behandling som han fått av Skellefteås kommunalråd Lorentz Andersson.

En granskning Samuelson håller på med av den ideella föreningen Urkraft och dess ekonomi har hittills avslöjat skatterevision, momstvister och förlorade skattemål i länsrätten.

Urkrafts verksamhet innefattar bland annat utbildningplatser för arbetslösa ungdomar. Skellefteå kommun har både köpt tjänster och lämnat bidrag till föreningen.

Därför tyckte Runo att det var naturligt att kontakta kommunalrådet Lorentz Andersson i hemmet runt sextiden en fredagskväll för att be om en kommentar.

— Jag ville komma ut till honom och göra en intervju, men han ville inte. Först hänvisade han till dem som satt i Urkrafts styrelse, sedan till att han inte var påläst, och att jag fick vänta tills helgen var över.

På söndagen ringde Runo Samuelsson till Andersson i ett annat ärende, och fick ett surt bemötande

— Han sa att jag hade jagat honom hela helgen.

På måndagen gick han upp till stadshuset för att söka upp Andersson:

— Han sa att han hade begärt in uppgifter om Urkraft och skulle ta upp saken på ett möte. När jag fortsatte ställa frågor blev han förbannad, skällde på mig och sa att jag inte respekterade honom. Sedan stormade in på sitt rum.

Dagen efter sökte Samuelsson igen få Lorentz Andersson att uttala sig i samband att kommunpolitikerna åt lunch på ett hotell .

— När han kommer ut ur hotellet och går mot sin bil går jag bredvid och frågar vad de sagt på mötet. Han väser bara “försvinn”, eftersom han såg att bandspelaren gick. När han satte sig vid ratten

När han satte sig vid ratten stirrade han på mig och satte pekfingret mot tinningen. Han menade väl att jag var en idiot, och det kändes mycket obehagligt.

Lorentz Andersson har själv kommenterat händelserna i Norra Västerbotten, där han säger att han och reportern “inte passar ihop. Vi klarar inte av varandra”. Han hävdar vidare i samma intervju att han alltid har ställt upp för medierna men är van vid att journalister respekterar de svar de får .

Enligt honom ringde Runo Samuelsson “gång på gång” under helgen, trots att han bett honom återkomma på måndagen. “Därmed anser jag inte att han respekterar sitt intervjuoffer och jag måste få säga ifrån när en journalist går över alla gränser”, menar Lorentz Andersson och tillägger att han gärna låter sig intervjuas av lokalradion — bara det inte är Samuelsson som intervjuar.

Radio Västerbottens nyhetschef Stefan Persson backar upp sin medarbetare.

— Jag talade med Lorentz Andersson som sa att Runo Samuelsson uppträtt störande mot honom så att de inte kunde ha med varandra att göra. Men han ville inte säga på vilket vis, förutom att Samuelsson ringde under helgen. Jag får känslan av att han inte är van vid att en reporter inte ger sig i första taget. Han upplever nog det som jobbigt. Jag tycker han borde vara glad över att det finns reportrar som inte släpper grejer och testar politikers argument.

Persson säger att man kommer att avstå från att söka uttaladen från Lorentz Andersson så länge han bojkottar Samulesson.

Runo Samulesson menar att han är en energisk och aktiv jornalist som gärna ställer följdfrågor, omformulerar sig “det är viktigt att frågan låter bra i radio” och prövar olika ingångar. Han medger att förhållandet till Andersson varit ansträngt en tid, och att kommunalrådet retat sig på hans enträgna intervjustil.

— Under hösten har jag granskat äldrevården i Skellefteå och bland annat kunnat berätta om allvarliga brister. En del inslag har sänts i riksradion. Skellefteå kommun har fått kritik för detta. Lorentz Andersson är kommunens starke man, och är van att bestämma.

Han gillar inte kritik, och det finns både journalister och tjänstemän som blivit utskällda av honom. Urkraft har hittills varit en mycket prisad och rosad förening, något man varit väldigt stolt över. Mina reportage var kanske brytpunkten som fick Lorentz att gå i taket, menar reportern.

Stefan Persson tycker att det är självklart att man inte får ge efter för svartlistning av medarbetare utan saklig grund.

— Det farliga är om vi börjar tillåta exemplevis politiker att välja reporter. Då riskerar man kanske att det hamnar någon som är dåligt påläst på jobbet, och det kan bli svårt att fullfölja det journalistiska uppdraget under sådana omständigheter.

Fler avsnitt
Fler videos