Gå direkt till textinnehållet
Nu söker journalistförbundet efter hyresgäster till Journalisternas hus.
Foto: Max Svensson

Renovering av Journalisternas hus klar – jagar hyresgäst

Journalistförbundet har ännu inte sålt Journalisternas hus. Men ett plan har renoverats och nu letar man hyresgäst. – Det är inte heller jättelätt. Det ligger ungefär 30 lokaler ute på Vasagatan just nu, säger Karin Linder som ansvarar för försäljningen.

I september 2022 beslutade Journalistförbundets styrelse att det var dags att sälja Journalisternas hus. Huset ligger på Vasagatan, nära centralstationen i Stockholm och har ägts av Journalistförbundet sedan 1980-talet. Men fortfarande är Journalistförbundet ägare av huset – och det hela har blivit något av en surdeg.

– Det var en väldigt olycklig tajming, säger Karin Linder, kanslichef på Journalistförbundet och den som håller i försäljningen.

Fastigheten köptes för ynka 8 miljoner kronor 1984 – men värderades till 370 miljoner kronor av en mäklare i september 2021. Sedan dess har marknaden för fastigheter förändrats radikalt, menar Karin Linder.

Annons Annons

– Det har inte gått att sälja fastigheter över huvud taget sedan räntorna började öka. Det har skett ett stort avslut på Vasagatan nyligen, men dessförinnan har inget hänt. Bankerna har börjat ställa helt andra krav på köpare än vad läget var när det beslutades att man kunde gå ut till försäljning, säger hon.

Såhär ser det ut i de nyrenoverade delarna av huset. Foto: Hedman och company

Utöver att räntorna har gjort att antalet potentiella köpare varit i stort sett obefintligt förändrade pandemin hur kontor används, när hemarbete slog igenom brett.

– Nu verkar det som att vi är inne i ytterligare en justering i hur vi använder kontor. Det sker stora förändringar på marknaden för lokaler för kontor. Det är inte en jätteenkel marknad att vara på just nu, säger Karin Linder.

Journalistförbundet lägger ansenlig tid på att hantera ärendet med huset.

– Man måste hela tiden hålla sig ajour kring vad som händer på fastighetsmarknaden, vad som händer med räntorna och hur vi använder lokaler. Det är ganska många aspekter som man måste ta med, säger Karin Linder.

I nuläget pågår det inga aktiva försöka att sälja huset. En större renovering i miljonklassen har precis avslutats. En helt våningsplan har fräschats upp betänkligt och nu ligger en annons där man söker hyresgäster ute. Förra året uppgav Karin Linder att det redan fanns en hyresgäst på lut när renoveringen sattes igång. Den hyresgästen ska dock ha ångrat sig.

Huset är inte helt tomt. Förutom att bottenplan är uthyrt till restaurangverksamhet finns det flera hyresgäster. Många våningsplan står dock tomma. Samtidigt betalar Journalistförbundet hyra för lokaler på Kungsgatan, dit förbundet flyttade 2021 innan beslut om att säljas hade fattats. Då motiverades flyttbeslutet med att det skulle spara pengar, men nu står alltså förbundet med dubbla lokaler.

– Det är klart att jag vore ju dum om jag inte funderade på hur vettigt det är att ha tomma lokaler samtidigt som vi hyr någon annanstans. Men vi har samtidigt ett ganska långt kontrakt på Kungsgatan, fram till 2026, säger Karin Linder.

Om det blir en flytt tillbaka efter att kontraktet gått ut beror på hur marknaden utvecklas.

– Antagligen kommer det att lossna lite när räntorna går ned igen. Men det är alltid en fördröjning på den här marknaden, det går inte lika fort som på bostadsmarknaden. Det tar i alla fall ett halvår innan man ser resultat av räntesänkningar i fastighetsbranschen, säger Karin Linder.

Nästa steg, utöver att hitta en ny hyresgäst, är att entrén ska renoveras, uppger Karin Linder.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos