Gå direkt till textinnehållet

Tidigare ordföranden kritisk till husförsäljningen: ”Väldigt dålig idé”

När Journalistförbundet köpte Journalisternas Hus på Vasagatan 1983 var Östen Johansson med och tog beslutet som ordförande. Han är kritisk till att förbundet nu vill sälja huset, och menar att det kan äventyra konfliktfonden.

Som Journalisten berättat tidigare har Journalistförbundet bestämt sig för att sälja fastigheten på Vasagatan i Stockholm, Lagern 7, med en förväntad vinst på flera hundra miljoner kronor.

– Att äga ett hus som utgör nästan 80 procent av våra tillgångar är inte ett bra risktagande, sa vice förbundsordförande Tomas Backlund till Journalisten då.

Enligt Journalistförbundets uppgifter betalade man åtta miljoner kronor för huset 1983 och lade sedan lika mycket på omfattande renoveringar av det kraftigt eftersatta huset innan de flyttade in 1985. Enligt en prisbedömning från hösten 2021 skulle ett försäljningspris kunna landa på cirka 370 miljoner kronor.

Annons Annons

När fastigheten förvärvades var Östen Johansson ordförande i förbundet, han är kritisk till beslutet.

– Det är en väldigt dålig idé eftersom det inte finns ett säkrare och bättre sätt att förvalta en konfliktfond än en fastighet på Vasagatan i Stockholm, säger han till Journalisten.

Enligt Östen Johansson öppnar försäljningen för att man förbrukar pengarna i stället för att låta dem fortsätta växa. Journalistförbundet har också varit öppna med att en vinst dels ska gå till att utveckla verksamheten, dels placeras på fond- och aktiemarknaden.

– Fastigheter har växt väsentligt mer i värde genom åren än fonder, det finns inget som säger att det skulle vara annorlunda nu, säger Östen Johansson.

Att det inte finns en högljudd och bred opinion bland medlemmarna för att man ska behålla huset är inte konstigt, menar han.

– De som är ekonomiskt ansvariga ska ta ansvar för det här, det här är frågor som alla medlemmar inte kan vara insatta i.

Journalisternas Hus 1990. Arkivbild.

Journalistförbundet är inte ensamma om att vilja avyttra fastigheter i centrum just nu, ett antal fastigheter i närområdet har också bytt ägare nyligen.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden sålde Rikshem nyligen fastigheten Lagern 6, som ligger granne med Journalistförbundets fastighet. Prislappen är hemlig men bedöms av tidningen till cirka 400 miljoner kronor, motsvarande runt 135 000 kr/kvm. Vilket i så fall skulle gå i linje med värderingen av huset från hösten 2021, som skulle betyda cirka 135 000 kronor/ kvm.

Så sent som i oktober sålde norska DnB närliggande Vasahuset till Folksam för drygt 3 miljarder kronor, motsvarande 145 000 kr/kvm.

Fler avsnitt
Fler videos