”Rena önskedrömmen för SVT, SR och UR”
Ute i landet är reaktionerna blandade på de nya villkoren för public service-bolagen 2020-2025. Vi har samlat några av dem.
Som Journalisten rapporterade om igår anser Journalistförbundet att det är bra med ökad lokal bevakning. Men motsätter sig delar av den uppdaterade förhandsprövningen i förslaget.
SVTs VD Hanna Stjärne sa samtidigt att oberoendet äventyras men välkomnade också delar av förslaget.
Reaktionerna ute i landet är blandade. Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet, säger till Sveriges Radio att förslaget innebär ett nytt kapitel i den röd-gröna regeringens sätt att förhålla sig till bolagen.
”Jag tycker det är intressant att en röd-grön regering balanserar värnandet mellan kommersiella medier och public service, det är ju lite ovanligt”, menar Lars Nord.
Det finns också en del kritik. Bland annat från NWTs ledarsida som undrar varför Sveriges Television och Sveriges Radio ska ha ”en gräddfil med pengar tagna direkt ur skattebetalarnas fickor?”.
NWT-ledaren anser vidare att i det nya medieklimatet ställs de vanliga kommersiella företagen inför stora utmaningar, men en sorts aktör ”kommer ständigt undan, och det med politikernas goda minne”.
SvDs Anders Q Björkman menar att ödesfrågan handlar om programföretagen ska göra lekprogram eller inte, och undrar om Morgonpasset i P3 behövs när Rix Morronzoo redan sänds i Rix FM?
DNs Martin Jönsson skriver att propositionen ”är rena önskedrömmen för SVT, SR och UR” vilket han tycker vi ska vara tacksamma för i dagens stundtals aggressiva debattklimat.
Mattias Fyrenius, styrelseledamot i Bonnierföretagen, kallar propositionen en ”storseger” för programföretagen i en text i Expressen. Bland annat eftersom SVT, UR och SR får en garanterad ökning om 2 procent varje år ”från redan höga nivåer (cirka 8,5 miljarder) och dessutom en extra present på 166 mkr”, skriver han.