Gå direkt till textinnehållet

Rättsfall om länkning troligen till HD

Domen i hovrätten mot en 33-åring man som länkat livesända hockeymatcher har ännu inte fastställts. Men 33-åringens försvarsadvokat tror att fallet kommer attfå prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Under två dagar pågick rättegången i Hovrätten mot den 33-åring från Söderhamn som länkade två livesända hockeymatcher från Canal + till sin egen hemsida. Matcherna kunde därifrån ses gratis av andra personer.

C More Entertainment, som ägde sändningsrättigheterna, stämde 33-åringen och fick rätt i tingsrätten. Mannen dömdes i november 2010 av Hudiksvalls tingsrätt att betala böter och skadestånd på 11 780 kronor.

Fallet överklagades till hovrätten. Domen kommer först om tre veckor.

33-åringens försvarsadvokat Lars Häggström säger till helahelsingland.se att fallet kommer att få prövningstillstånd i Högsta domstolen eftersom det är ett principiellt viktigt mål som kan bli ett prejudikat.

Lars Häggström anser att Canal + skulle ha krypterat och stängt sändningen för icke betalande besökare. Åklagaren hänvisar till Marianne Levin, professor i immaterialrätt, som menar att den som gjorde matchen tillgänglig har ansvaret och därmed också begår ett brott.

Bakgrund: Canal+ började 2007 sända pay per view-matcher via webb-TV. Sändningarna producerades av företaget C More Entertainment som ägde sändningsrättigheterna. Den som ville se matcherna måste betala C More Entertainment 89 kronor för att få se en match.

På hösten 2007 upptäckte Canal+ att 33-åringen på sin hemsida hade länkat direkt till deras direktsända elitseriematcher och lagt ut gratis. Trots flera uppmaningar från Canal+ vägrade mannen att sluta med länkningarna.

Till slut stämde företaget honom för brott mot upphovsrättslagen.

Läs mer här och här

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos