Gå direkt till textinnehållet

Rapporteringen från Norge har varit god

Medierna rapportering från de terrordåden i Norge har varit god. Det anser Liselotte Englund, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet.

"Med tanke på hur svåra och komplexa rapporteringsuppdrag från katastrofer är har rapporteringen om tragedin i Oslo ändå varit god". Det säger Liselotte Englund, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet till NWT.se.

Hon påpekar att det kan vara svårt för en reporter att bedöma tillståndet hos de drabbade och vilka konsekvensens en intervju kan få.
"Av betydelse är också om den drabbade har människor runt omkring sig som kan agera som ett skyddsnät. Man blir väldigt utsatt gentemot reportern", säger hon.

En annan viktig faktor är hur lång tid efter händelsen intervjun sker och hur stor den egna livsfaran var. Ju närmare händelsen den drabbade är desto sämre är det ofta att medverka i en intervju, anser Liselotte Englund.

Personer som upplevt traumatiska händelser har ofta upplevt det som en lättnad att få berätta om sina upplevelser. Men enligt Liselotte Englund kan det även leda till en förstärkning av traumat.
"Det är först senare när intervjun är i sändning och på nätet som den drabbade kanske inser att intervjun tog andra proportioner än man först anat".

Fler avsnitt
Fler videos