Gå direkt till textinnehållet

Radiojournalist extraknäckte som PR-konsult

En journalist vid P 4 i Göteborg har extraknäckt som PR-konsult för Göteborgs kommun.Några program som han arbetade med har nu stoppats.

En journalist vid P 4 i Göteborg har extraknäckt som PR-konsult för Göteborgs kommun.Några program som han arbetade med har nu stoppats.

P 4 i Göteborg planerade att under våren sända från olika stadsdelar i Göteborg. Programmen skulle göras i samarbete med ett kommunägt bolag.

Den reporter som planerade programmen har jobbat åt det kommunala bolaget med PR, medieanalyser och liknande.

—Det här kan rubba tilltron till Sveriges Radio och jag har beslutat att stoppa programmen, säger Agneta Leffler, kanalchef på Sveriges Radio i Göteborg.

Enligt Agneta Leffler har kommunen avlönat journalisten med ett femsiffrigt belopp.

Anställda vid Sveriges Radio som vill ägna sig åt bisysslor måste ha tillstånd från arbetsgivaren. Enligt Leffler har journalisten inte berättat för henne att han arbetat på uppdrag åt kommunen.

Den utpekade journalisten framhåller att Agneta Leffler är ny på sin post och att hans bisysslor godkänts av den tidigare chefen för SR i Göteborg.

—Eftersom Leffler satt i ledningsgruppen även under den förre chefens tid tog jag för givet att hon var informerad om mina bisysslor, uppger journalisten.

Journalisten, som arbetar halvtid på radion, tycker inte att hans extraknäck har skadat redaktionens trovärdighet.

Journalisten arbetar kvar på radion och Agneta Leffler ska diskutera igenom med honom vilka bestämmelser som gäller.

—Det är viktigt att klara ut var rågångarna går, blotta misstanken om partiskhet kan skada, framhåller Agneta Leffler.

—Det är svårt att säga exakt vilka bisysslor som är olämpliga. En programledare i radio ska inte läsa reklamtexter. Däremot är det OK om någon av våra journalister vill skriva krönikor i tidningar.

Fler avsnitt
Fler videos