Gå direkt till textinnehållet

Radio- och TV-lagen ses över

Regeringen tillsätter en utredning för att se över den svenska radio- och TV-lagen. Utredare blir Maria Eka, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

Utredaren ska se över hur kommande ändringar i de gemensamma europeiska reglerna i det så kallade AV-direktivet, om grundläggande reglering av TV och beställ-TV i Europa, ska genomföras.

De föreslagna ändringarna i direktivet om audiovisuella medietjänster, förväntas antas hösten 2018. Syftet är att modernisera och förenkla direktivet med hänsyn till den tekniska utvecklingen och ändrade konsumtionsmönster. Det handlar bland annat om möjligheter att liberalisera annonsreglerna för TV men även krav på ökade åtgärder för skydd av minderåriga och högre krav på europeiskt innehåll i beställ-TV-tjänster, som Netflix. En av nyheterna i direktivet är att grundläggande innehålls- och reklamregler införs även för videodelningsplattformar, som till exempel Youtube.

Uppdraget innebär även att titta närmare på förslaget till det nya medieetiska system som mediebranschen tagit initiativ till, något som Journalisten tidigare skrivit om. Direktivet uppmuntrar till samreglering, en kombination av lagstiftning och självreglering, och utredaren har fått i uppgift att bland annat analysera hur ett samregleringssystem skulle kunna utformas.

Annons Annons

Utredningen ska redovisas senast den 17 augusti 2019.

Fler avsnitt
Fler videos