PON kan ersättas av MEN. FOTO: Tor Johnsson

Principbeslut taget om ett nytt medieetiskt system

13 mars, 2018

Det finns nu ett principbeslut taget inom Utgivarna att skapa en gemensam Medieombudsman (MO) och Medieetisk nämnd (MEN). Samtal med Pressens samarbetsnämnd inleds i veckan.

Samtliga styrelser hos de medlemmar som ingår i Utgivarna är nu eniga om att skapa en gemensam Medieombudsman (MO) och Medieetisk nämnd (MEN) för att ersätta Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens Opinionsnämnd (PON), kan Journalisten avslöja. 

– Ramen är satt. Det som ska ske nu är att man går in i detaljer, säger en insatt källa till Journalisten.

Bland de tilltänkta huvudmännen som föreslås ingå i MEN finns både representanter från Utgivarna (SVT, UR, SR, Sveriges tidskrifter, TU och TV4 ingår) och de övriga organisationer som idag sitter i Pressens opinionsnämnd, Journalistförbundet och Publicistklubben, erfar Journalisten.

Enligt förslaget blir Granskningsnämnden kvar.

Journalistförbundet är en av huvudmännen i Pressens samarbetsnämnd som äger dagens system. Ordförande Jonas Nordling berättar att ett första möte mellan parterna är inplanerat nu på torsdag.

- Alla parter vill ha till en lösning som leder till ett bredare medieetiskt system och jag ser fram emot att diskussionen nu kan börja på riktigt. Det är ju först när man involverar Pressens samarbetsnämnd som man kan börja prata, eftersom det är vi som äger dagens system. Men vart vi landar återstår att se, säger Jonas Nordling.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies