Gå direkt till textinnehållet

RÅ går inte vidare med länkmål

Riksåklagaren har beslutat att inte föra målet mot den så kallade hockeylänkaren i Söderhamn till Högsta domstolen med motiveringen att det har begränsat prejudikatvärde.

En man länkade 2007 två livesända hockeymatcher från Canal Plus till sin egen hemsida. Matcherna kunde därifrån ses gratis av andra personer, medan de kostade 89 kronor styck att se på Canal Plus. Trots uppmaningar från kanalen tog han inte bort länkarna, och stämdes så småningom i tingsrätten där han dömdes till böter. 

Ärendet överklagades till hovrätten som inte ansåg att de aktuella elitseriematcherna hade upphovsrättsligt skydd och därför delvis friade Söderhamnsbon. Däremot fälldes han för reprissekvenserna som ingick i sändningarna.

Hovrätten för nedre Norrland dömer mannen till dagsböter, skadestånd och till att betala rättegångskostnaderna i tingsrätten för C More Entertainement, som ägde sändningsrättigheterna till matcherna.

Mannens advokat Lars Häggström har tidigare sagt att han tror att fallet kommer att få prövningstillstånd i Högsta domstolen, då det kan bli prejudicerande. Men så blev alltså inte fallet.

Fler avsnitt
Fler videos