Gå direkt till textinnehållet

”Putilov” har fortfarande passerkort till SR

Under pseudonymen”Egor Putilov” har en anställd på SDs riksdagskansli, arbetat som journalist för flera av Sveriges största nyhetsredaktioner. Bland annat var han en vecka på SR dit han fortfarande har kvar passerkortet – trots att det spärrats av SRs säkerhetsavdelning. ”Vi har vid upprepade tillfällen bett honom lämna tillbaka det, och vi har polisanmält honom”, säger Finn Isaksson, säkerhetsamordnare.

I veckan kunde Aftonbladet avslöja Alexander Fridback, till vardags anställd på SD:s riksdagskansli, som partiets ”hemliga desinformatör”. Under pseudonymer som ”Egor Putilov” och ”Tobias Lagerfeldt” har han skrivit i flera svenska tidningar som Expressen, Aftonbladet, SR, Dagens Media och Dagens Samhälle skriver Aftonbladet.

Hans blogg putilov.org är också flitigt citerad och sprids av SD-riksdagsledamöter samt partiets presschef, liksom av högerextrema sajter som Avpixlat, Fria Tider och Nyheter Idag.

Nu kan Journalisten berätta att ”Putilov” var en vecka på Radio Sweden men fortfarande vägrar lämna kvar det passerkort han fick när han började på kanalen.

Annons Annons

– Vi har polisanmält honom för det här, säger Finn Isaksson, säkerhetssamordnare på SR.

Under falskt namn lyckades han bli anställd för en utbildningsperiod på en vecka vid Radio Sweden. I och med att Sveriges Radio är ett skyddsobjekt behöver alla anställda lämna in sina personuppgifter till företaget, det var då säkerhetsavdelningen fattade misstankar kring honom.

– Vi konstaterade att det fanns oklarheter med honom så efter den veckan var han inte aktuell längre för fler inpasseringar i huset, eller några andra behörigheter över huvud taget. Vi har spärrat plastbiten (passerkortet red.anm) så den är oanvändbar för att ta sig in hos oss, men sen kan han ju använda den på bedrägligt sätt i alla fall, det vet inte vi, säger Finn Isaksson.

SR har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med Fridback och bett honom lämna tillbaka passerkortet. Men han svarar inte på de uppmaningarna.

– Nej, han har inte lämnat in något trots upprepade påstötningar. Han säger att han ska göra det men det händer inget.

Journalisten har intervjuat "Egor Putilov" via hans officiella Facebook-sida. Han menar att passerkortet är borttappat och han känner också till att han polisanmälts av SR.

– Ja, jag vet om det förstås. Deras anmälan las ned pga att jag tappade bort. Syftet med denna okynnelanmälan var förstås att svartmåla mig eftersom mitt avsked har blivit en arbetsrättslig tvist, skriver han. 

Varför sökte du jobb på SR under falskt namn?

– Det är inte ett falskt namn utan en pseudonym pga skyddad identitet. Detta var min chef fullt medveten om innan anställningen påbörjades, säger han. 

 

Fler avsnitt
Fler videos