Gå direkt till textinnehållet

Publicister i upprop för Anwar Hossain

Det vore skandal om den bangladeshiske exiljournalisten Anwar Hossain inte får prövningstillstånd av Migrationsöverdomstolen utan utvisas ur Sverige. Det skriver i dag tio publicister i ett upprop i Expressen.Anwar Hossain. Foto: Tomas Ohlsson  

Journalisten har tidigare berättat om den regimkritiske exiljournalisten Anwar Hossain, bosatt i Sverige sedan sex år och åtalad i hemlandet Bangladesh för ett mord han ska ha begått efter att han kom hit.

I april i år fastställde Migrationsdomstolen att han ska utvisas. Domen är överklagad till Migrationsöverdomstolen. I dagens Expressen skriver bland andra Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson, Svenska Pens ordförande Ola Larsmo, Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och Journalistens chefredaktör Helena Giertta att det "vore skandal om han inte får prövningstillstånd" där.

De konstaterar att tilltron till Bangladesh som rättsstat tycks total från Migrationsdomstolens sida:

"Men att journalister som kritiserat regeringsrepresentanter kan känna sig säkra är en bild som vi inte delar. Om Anwar Hossain ställs inför rätta i Bangladesh riskerar han i värsta fall att dömas till döden." 

Och fortsätter:

"Sverige har ett gott rykte i omvärlden. Många som kommer hit tror att vi erbjuder skydd för den som riskerar fängelse, tortyr och avrättning för sitt journalistiska arbete. För dem kan situationen närmast liknas vid en fälla när de sedan utvisas med en ännu värre hotbild än de hade när de kom hit.

Men om Sverige vill vara ett land som står upp för mänskliga rättigheter, press- och yttrandefrihet borde Anwar Hossain och andra i hans situation naturligtvis få stanna i Sverige, skriver publicisterna.

Fler avsnitt
Fler videos