Gå direkt till textinnehållet

”Public service-tanken stör de doktrinära liberalerna”

Vänsterskribenten Göran Greider (bilden) och Timbromannen Johan Ingerö ryker ihop i en ideologiskt präglad debatt om hur brett public service ska vara.

Det är på SVT Opinion som chefredaktören och vänstertänkaren Göran Greider och högerdebattören Johan Ingerö de senaste dagarna gjort olika utspel om framtiden för svensk public service.

Johan Ingerö skrev i måndags att debatten om public service borde handla mindre om finansiering och mer om utbudet. Hans budskap: banta bort underhållning och program som tittarna lika gärna kan ta del av hos kommersiella aktörer. Han pekar på barnprogram och dyra produktioner som Melodifestivalen och internationella sportevenemang:

”Är det rimligt att sådana program, som klarar sig utmärkt på egna ben, ska bekostas med tvångsinbetalade licenspengar? Är det rimligt att de tillåts konkurrera ut samhällsbevakning i form av nyhetssändningar, dokumentärer och andra fördjupande program?”

Annons Annons

I dag rycker Göran Greider ut till försvar för att public service måste kunna fortsätta ”hoppa brett”.

”Orkar ni hoppa längs hela det svenska klassamhället och över land och stad, förort och innerstad, män och kvinnor, hptq-personer och äldre vita män som gillar jakt? Det märkliga är att public service idag ofta faktiskt klarar av detta breda hopp. Jag skulle tro att det är ett bidragande skäl till att svensk demokrati fortfarande fungerar ganska hyggligt, eller till att toleransen mot invandrare trots allt består”, skriver Greider.

Han menar att ”högerdebattörer från Timbro” helt enkelt inte tål tanken på att stora grupper har tillgång till ett icke-kommersiellt forum:

”Men de vill gärna behålla socialismen för de rika – dvs, på den kanten förespråkas alltid ett bantat public serviceutbud som i princip passar folk från medelklassen och uppåt, ungefär högutbildade moderater.”

Fler avsnitt
Fler videos