Gå direkt till textinnehållet

Public service-företrädare tillbakavisar kritik

EU hindrar inte alls public service från att ha ett brett utbud. Det skriver såväl Sveriges Televisions VD Eva Hamilton som Sveriges Radios ordförande och vice ordförande Mats Svegfors och Cilla Benkö.

Public service-företrädarna svarar på den kritik mot ett alltför brett public service-utbud, alltmer präglat av underhållning, som MTG-chefen Manfred Aronsson och professorn i EU-rätt Ulf Bernitz uttryckte på DN Debatt i förra veckan.

På dagens DN Debatt skriver Eva Hamilton tillsammans med SVTs chefsjurist Henrik Grinbaum att inläggen om ett smalare public service var väntade, eftersom direktiven till public service-utredningen spikas om bara några veckor. De slår också fast att det enligt EU-fördragets Amsterdamprotokoll inte är EUs utan Sveriges egen sak att definiera det svenska public service-uppdraget.

På SR-bloggen Medieormen är Mats Svegors och Cilla Benkö inne på samma sak. De kommer till slutsatsen: "Om regering och riksdag gör de kommersiella medieföretagens definition av public service till sin beror det inte på EU. Det beror i så fall på överväganden som är helt och hållet inhemska".

Fler avsnitt
Fler videos