Gå direkt till textinnehållet

Protest mot låga arvoden för frilansar

Den norska journalisten Sara Azmeh Rasmussen har bosatt sig utanför NRKs lokaler i Oslo i protest mot hur frilansar behandlas.

Över bröstet har Sara Azmeh Rasmussen skrivit ”frilansare”. Ovanför en tiggarskål har hon på en affisch skrivit ”Kan du hjälpa min Schibsteds-chef i dessa kristider? Rolf Erik Ryssdal tjänade endast 5 684 259 miljoner förra året. Avkastningen på aktierna var endast 376 miljoner. Vänligen skänk några guldmynt eller dollarsedlar!”.

Det är andra gången som journalisten och författaren Sara Azmeh Rasmussen bedriver mediekritik. I maj 2013 protesterade hon utanför Schibsteds huvudkontor.

”Jag ska sitta utanför NRK i fyra dagar från morgon till kväll. På fredagen har jag fått tillåtelse att sitta utanför Stortingen, säger Rasmussen till norska Journalisten.

Annons Annons

Förra gången hon protesterade var det mot ägarkoncentrationen i media. Nu gäller det mediers behandling av frilansare.

”Jag har försökt att peka på de problem som många frilansare möten, bristen på tydliga avtal och låga ersättningar. Men jag känner att få medier, förutom Klassekampen och Journalisten, tar upp denna kritik. Det finns ingen diskussion, säger Rasmussen, som tycker att det inte är tillräckligt att ämnet diskuteras i fackförbundspress eller i forum för frilansjournalister.

”Det är en fråga som i högsta grad är av allmänt intresse, vilken typ av medier som vi vill ha.  Om du inte uppmärksammar arbetsförhållandena för frilansare riskerar mångfalden att blir mindre. Jag kom till Norge med endast en resväska och kan se saker från en annan vinkel.”

Varför sitter du utanför NRK?

”Det beror på att public service har ett särskilt ansvar för att ta upp frågor av stor betydelse för demokratin. Men här har NRK svikit sin uppgift. Därför valde jag NRK, även om kritiken även gäller Schibsted,” säger Rasmussen

 

 

Fler avsnitt
Fler videos