Populär VD sparkad

16 september, 1999

Värnamo Nyheters VD och ansvarige utgivare Rolf Edmark har fått sparken från Herencokoncernen.
Journalisterna på tidningen är bestörta, de stöder Edmark till hundra procent.

Värnamo Nyheters VD och ansvarige utgivare Rolf Edmark har fått sparken från Herencokoncernen.

Journalisterna på tidningen är bestörta, de stöder Edmark till hundra procent.

– Det är fullständigt obegripligt, han är den bäste lagspelare vi någonsin haft, säger Thomas Lundh, vice ordförande i journalistklubben. Han har satt igång redaktionella projekt som fått oss att spänna musklerna och sätta våra yrkeskunskaper på prov.

Rolf Edmark har varit en VD som profilerat sig och sagt vad han tycker.

– Jag tror på den lokala tidningens framtid med kunniga och professionella journalister, anständiga löner och satsning på Internet, säger han.

I den officiella versionen från Hallpressen heter det att Edmark och koncernledningen har ”skiljaktiga synsätt i koncerngemensamma frågor”.

– Det finns anledning att tro att jag har fel filosofi för att arbeta inom Herencokonernen. Där finns det bara plats för en röst, Stig Fredrikssons. Han vill hålla journalisterna kort och ha tysta och lojala chefer.

Rolf Edmark gör ingen hemlighet av att han höjt lönerna på redaktionen, även om han inte spritt pengar omkring sig. Under de senaste åren har löneläget höjts från 85 procent till 93 procent av landets snittlöner.

– Det är inte kul att jobba på ett företag med de lägsta lönerna i landet – i synnerhet som vi tjänat mest, säger han.

Han berättar att han trivts väldigt bra som tidningschef även om han jobbat i motvind från koncernledningen.

– Personalen och jag har haft ett gott samarbete och jag känner att vi resonerat oss fram till att driva tidningen åt rätt håll. Nu har jag fått smaka på Fredrikssons maktspråk. Han har också kört över medarbetarna, ja hela lokalsamhället är överkört.

Edmarks påtvingade avgång har upprört redaktionen och journalistklubben. I ett ovanligt skarpt protestbrev skriver de bland annat:

”Rolf Edmark var en bra VD för Värnamo Nyheter. Företaget nådde lysande ekonomiska resultat under hans ledning, han är högst delaktig i tidningens framgångsrika arbete med att hindra upplageraset, han är dessutom en uppskattad ledare av de flesta anställda på tidningen. Han är en äkta publicist, duktig på att sätta igång intressanta och motiverade redaktionella projekt, dessutom en frisk kommentator av det lokala samhällslivet, genom sina krönikor i tidningen.”

Ledningen har inte motiverat sitt beslut för personalen. Det enda man sagt är att Edmark inte passar in i koncernens ”spelstil”. Journalistklubben uppfattar koncernledningens agerande som irrationellt och nyckfullt.

”Det sänder kusliga signaler ut i organisationen. Inom Herenco räcker det inte med att göra ett bra jobb. Det räcker inte för en direktör att göra bra resultat, att ha förtroende hos personal och kunder. Han måste kunna tolka outtalade önskemål hos koncernledningen.”, skriver klubben.

Rolf Edmark kommenterar klubbens öppna brev:

– Det är tufft och drastiskt. Det är inte helt ofarligt att uttrycka sig så i närheten av Fredriksson.

Hallpressens VD Lennart Svanberg:

– En koncernledning fungerar ungefär som en regering. För att den ska fungera måste alla vara överens om sättet att jobba. Det var inte Edmark, han ville inte rucka på sina principer.

Herencos koncernchef Stig Fredriksson var på tjänsteresa när Journalisten sökte honom.

Fotnot Ny VD och ansvarig utgivare för Värnamo Nyheter är Sten-Åke Hjerpe. Han var tidigare ekonomidirektör i Herencokoncernen.

Herenco är moderbolag till Hallpressen där Värnamo Nyheter ingår.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies