Gå direkt till textinnehållet

Politiken ger ut förbjuden bok

Den danska tidningen Politiken delade i söndags ut en bok om den danska säkerhetspolisen PET som har förbjudits i dansk domstol. Boken är skriven av en av Politikens reportrar.

Boken Sju år för PET – Jakob Scharfs tid, bygger på intervjuer med en tidigare chef på PET och är skriven av Politiken-journalisten Morten Skjoldager. Den ges ut av förlaget People`s Press och skulle lanseras den 17 oktober, men har stoppats av dansk domstol. Skälet är att boken antas innehålla uppgifter som kan skada rikets säkerhet. Därför har även Ekstra-Bladet och Radio 24/7 förbjudits att publicera material ur boken.

Men Politiken valde trots det att dela ut boken med tidningens söndagsupplaga, och har även gjort den tillgänglig på webben till och med idag, måndag. Politikens chefredaktör Christian Jensen anser att förbudet mot boken strider mot yttrandefriheten, och ifrågasätter hur domstolen kan ha kommit fram till att boken innehåller säkerhetshemligheter när varken domstolen eller PET har läst den.

”Föreläggandet är enbart baserat på bokens baksidestext, som förlaget bland annat har skickat till landets bokaffärer. PET har innan lanseringen bett förlaget om att få läsa manuset. Det har förlaget avvisat. Om PET utan konkret misstanke kan efterfråga böcker – eller tidningsartiklar – för genomläsning så har vi i realiteten accepterat en underrättelsetjänst som publicistisk kontrollinstans, vilket kommer att underminera pressfriheten. Det har vi ett annat ord för: Censur” skriver Christian Jensen i ett inlägg på Politiken.

Fler avsnitt
Fler videos