Gå direkt till textinnehållet

Polisens pressavdelning hittade på insats

Polisen & pressen Polisen i Uddevalla hyllade sin egen ”välkoordinerade” och ”snabba insats” efter ett bombhot mot Uddevalla tingsrätt. Problemet är att det inte fanns någon insats. Hampus Eklund (bilden), krimreporter på Bohusläningen som avslöjade polisens lögn tycker att det ofta är svårt att få korrekt information från polismyndigheten.

I början av september riktades ett bombhot mot tingsrätten i Uddevalla. Hotet skickades först till P4 Väst och Bohusläningen, vilket Journalisten berättat om. Tingsrätten valde att utrymma byggnaden, men det fanns ingen polisiär hjälp att tillgå. Polisen avfärdade hotet redan i telefon.

När evakueringen hade hävts erkände en man som befunnit sig i tingsrätten och var åtalad i ett brottmål för sin advokat att han låg bakom bombhotet. Advokaten meddelade expeditionen, som tog kontakt med polisen som åkte till tingsrätten och grep den misstänkte.

Polisen hyllade sin egen insats i olika medier och beskrev händelsen på följande sätt på sin hemsida:

”Polisen tog hotet på allvar och inledde en insats för att säkra platsen och gripa förövare. Verkställande av hotet bedömdes som mindre trolig. Efter ett välkoordinerat initialt arbete kunde polisen i Uddevalla vid 15-tiden gripa en man i 30-årsåldern i tingsrättens lokaler misstänkt för bombhotet”.

Men någon insats fanns alltså inte.


Polisens beskrivning av händelsen innehöll flera felaktigheter, bland annat uppgiften att de ”tog hotet på allvar”.

Krimreportern Hampus Eklund Bohusläningen avslöjade polisens skönmålning i en artikel förra veckan.

– Det är inte så lättarbetat att få fram korrekt information i det stora hela från polisen. Man märker att de kan vara selektiva och när de säger att inget har hänt, kan det visa sig att det har det. Framförallt kan det vara svårt att få kontakt med någon som faktiskt har informationen man söker. Men jag har inte stött på något som liknar detta i mina kontakter med polisen tidigare. Det är exceptionellt att de bara hittar på en insats. Eller jag tror att det är exceptionellt i alla fall, jag kan inte veta säkert, säger Hampus Eklund.

I artikeln i Bohusläningen uppger Maria Randsalu som är gruppchef för polisens presstalespersoner i väst och biträdande kommunikationschef för polisen i region väst: ”Har vi brustit kommer vi ta upp det under nästa möte för att förbättra för att det inte ska hända igen.”

Journalisten har ställt ett par följdfrågor till Maria Randsalu. Hon svarar per mejl:

– När vi  lägger ut händelser på polisen.se är det initiala uppgifter från den operativa verksamheten som vi kommunicerar, som kan komma att förändras , vilket vi också är tydliga med .Våra presstalespersoner hanterar många ärenden under sina pass och målet är att ge så klar bild av händelsen vi kan utan att det ska påverka utredningen. Vi arbetar att alltid med att vara korrekta, tydliga och så transperanta vi kan, då vi har det viktiga uppdraget att förmedla händelser av allmänhetens intresse. Vi ser att detta ärende blev otydligt och det är bra att det uppmärksammats så att vi kan ta lärdom av det i vårt arbete, skriver Maria Randsalu i mejlet.

Fler avsnitt
Fler videos