Gå direkt till textinnehållet

”Polisen skyddar inte journalister”

En av Albaniens mest kända journalister har flytt till Sverige eftersom polisen inte skyddar honom. Han berättar att hoten mot journalister förvärrats i landet efter valet 2013.

”Besnik” vill inte medverka med sitt riktiga namn i Journalisten eftersom han fruktar för sitt liv även i Sverige. Han har valt att gå under jord efter flera allvarliga incidenter och angrepp.

– Korruptionen finns på alla nivåer i statsförvaltningen. Det senaste året har ett tiotal journalister hotats eller misshandlats på grund av sitt arbete. Polisen skyddar inte journalister, säger Besnik.

Oberoende rapporter om situationen i Albanien bekräftar detta. Av Migrationsverkets egen rapport framgår att rättsväsendet är korrupt, inte minst domstolarna. Trots att korruptionen genomsyrar hela landet och att den organiserade brottsligheten grasserar får bara en procent av flyktingar från Albanien asyl i Sverige. Landet godkändes som kandidatland för EU förra året. Besnik menar att situationen för journalister i Albanien har förvärrats efter valet 2013.

– Det jag är mest oroad för just nu är att jag ska nekas asyl för att Migrationsverket inte har tillräckligt uppdaterad information om Albanien utan förlitar sig på uppgifter från albanska myndigheter. Eftersom Albanien är på väg in i EU gör myndigheterna allt för att mörklägga problemen, säger Besnik.

Läs mer om albanska journalister som flyr till Sverige i Journalistens artiklar Filmen som fick dem att fly visades i TV4 och Beskjuten i direktsändning.

Fler avsnitt
Fler videos