Gå direkt till textinnehållet

Beskjuten i direktsändning

Albanska journalister flyr till Sverige För ett år sedan satt nyhetsankaret Mirjeta Xhaja i direktsändning i albansk TV och hörde maken, reportern Gerti Xhaja bli beskjuten med automatvapen. Sedan bröts länken. Hon trodde att han var död. I dag har de sökt asyl i Sverige med sina barn. Efter nio månader vet de fortfarande inte om de får stanna.

Gerti Xhaja och Mirjeta Xhaja är två av Albaniens mest kända journalister: hon var fram till för ett år sedan nyhetsankare på nyhetskanalen A1 Report, han var kanalens kriminalredaktör. De stod på toppen av sina karriärer. Nu har hon en praktikplats och undervisar i salsa och målning ett par dagar i veckan, medan han har praktik på en pizzeria. De bor i en mindre svensk ort.

– Jag har svårt att förstå det själv. Jag har jobbat som kriminalreporter sedan 2001 på flera tidningar och TV-kanaler i Tirana. Det har varit ett intellektuellt och utmanande arbete. Nu knådar jag pizzadeg i en liten stad i Sverige, säger Gerti Xhaja.

Det mesta som hände dem i Albanien finns dokumenterat och går att se på videoklipp på Youtube och på A1 Reports hemsida.

Annons Annons

Det hela började i maj förra året när ett flygplan med ett halvt ton cannabis ombord kraschade på en strand efter att ha lyft från Tiranas flygplats, på väg till Italien. Albanien är en av världens största producenter av narkotika, framför allt cannabis. Trots att det var känt att lejonparten av produktionen skedde i bergsbyn Lazarat hade verksamheten kunnat pågå helt ostört i 15 år och omsatte 40-60 miljarder kronor varje år, motsvarande hälften av landets BNP.

Flygplanskraschen ledde till att Lazarat hamnade i mediernas fokus. De efterföljande veckorna kunde Gerti Xhaja och andra journalister avslöja att den organiserade brottsligheten i byn skyddades av politiker och poliser på högsta nivå. Uppmärksamheten tvingade polisen att agera. Under en knapp vecka belägrades Lazarat av polisen och flera eldstrider utbröt innan de till slut kunde inta byn.

Den andra dagen av belägringen, den 16 juni 2014 beslöt A1 Reports nyhetsdesk att skicka en märkt sändningsbil till Lazarat för en direktrapport. Gerti Xhaja var reporter och hade med sig en sändningstekniker, en fotograf och en chaufför.

– Polisen stoppade vår bil vid avspärrningarna, vilket vi hade räknat med. Men när poliserna fick se att jag satt i bilen släppte de förbi oss, berättar Gerti Xhaja.

Samtidigt satt hans hustru Mirjeta Xhaja i sändning i studion. Hon fick veta i öronsnäckan att de skulle bryta för direktsändning från Lazarat. Hon trodde aldrig att de skulle bli insläppta så hon hade inte oroat sig förrän nu.

När de kört runt en krök passerar de två bilar. På filmen som finns på Youtube ser man en man med en automatkarbin försvinna in bakom en av bilarna. Plötsligt blir sändningsbilen beskjuten, kameran sjunker ned mot golvet och några män skriker åt dem att stanna. Sedan bryts länken och allt blir svart.

– Jag minns ingenting efter det, säger Mirjeta Xhaja som stod i studion. Jag fick i efterhand veta att jag skrikit åt mina kolleger. Min man hade just blivit beskjuten i direktsändning och jag viss­te inte om han var vid liv. Jag minns inte ens hur jag tog mig hem.

Gerti Xhaja förstår inte hur han överlevde. Det var fler skotthål i bilen, en av hans kolleger blev träffad i handen. En av de beväpnade männen klev fram mot bilen, riktade vapnet mot hans huvud och tryckte på avtryckaren. Men magasinet var tomt. Under den sekund det tog för honom att byta magasin, öppnade Gerti dörren och tog sig ut. De greps, ställdes upp mot en vägg och männen riktade sina vapen mot dem.

– Jag var säker på att jag skulle dö. Det var en arkebusering.

I det ögonblicket dök en av gängledarna upp och stoppade avrättningen. I 15 minuter grälade de beväpnade männen med varandra om huruvida Gerti och hans kolleger skulle leva eller dö.

– Det var de längsta 15 minuterna i mitt liv. Till slut körde de oss tillbaka till avspärrningen och lät oss gå. Vår bil var sönderskjuten och gick inte att köra. I efterhand har jag förstått att orsaken till att de lät oss leva var att det fortfarande var politiskt känsligt för polisen att gå in i byn eftersom civila riskerade att hamna i skottlinjen. En mördad journalist skulle vara ett skäl för polisen att agera, säger Gerti Xhaja.

Bilderna från Lazarat publicerades i koncernens dagstidning Shqiptara (se riv om sändingsbilen intill) och filmerna lades upp på kanalens sajt. Dagen efter tog sig tre män in på redaktionen med våld och ville prata med Gerti. En av dem räckte över en mobiltelefon, i andra änden fanns en av gängledarna som skjutit mot honom föregående dag. Han tog samtalet i studion och gick ut i direktsändning.

– Han var upprörd att vi hade publicerat bilder på honom efter att de valt att inte döda oss. Han tyckte att jag borde visa tacksamhet och sa att jag ”gått över den röda linjen”. Hela samtalet sändes live i TV.

Familjen Xhaja vidtog flera säkerhetsåtgärder för att skydda sig – de bodde inte hemma, de bytte bilar och lade om sina rutiner. Deras grannar berättade att det kom främmande män och frågade efter dem i kvarteret.

Säkerhetsåtgärderna räckte inte. Några dagar efter händelserna i Lazarat blev de stoppade på väg till sommarhuset i Saranda i södra Albanien. Två bilar körde upp och blockerade vägen för dem. En man klev ur en av bilarna. Han hade en pistol innanför jackan och lutade sig fram till Gerti som satt på förarplatsen.

– Han sa: ”I dag dör du inte. Men en dag dör du.” Sedan vände han sig om och gick tillbaka. Innan de lät oss köra vidare pekade han mot min son som satt i sätet bakom mig. Han gjorde ett pistoltecken, berättar Gerti Xhaja.

De är övertygade om att maffian ville statuera exempel.

– De kunde ha dödat oss där och då men de ville dra ut på processen för att ingjuta rädsla hos oss och som en varning till andra journalister. De vann, säger Mirjeta Xhaja.

Fortfarande efter nio månader väntar de på Migrationsverkets asylbeslut.

Läs mer om albanska journalister som flyr till Sverige i Journalistens artiklar Filmen som fick dem att fly visades i TV4 och Polisen skyddar inte journalister.

Fler avsnitt
Fler videos