PO vill kunna pröva journalisters Facebookinlägg

7 september, 2011

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson anser att journalisters inlägg på Facebook och Twitter bör kunna anmälas till och fällas av Pressens Opinionsnämnd. I Norge har en kommittéutredning nu nått samma slutsats för norska journalisters vidkommande.

I juni tillsatte Norske Presseforbund en kommitté för att utreda om journalisters inlägg på Facebook, Twitter och andra sociala medier, kan bli föremål för anmälan, handläggning och fällning av pressens opinionsnämnd i Norge, PFU. Kommittén har nu kommit fram till att vissa typer av inlägg kan handläggas av PFU.

Inlägg på Twitterkonton eller Facebookprofiler som har en tydlig koppling till en tidning, till exempel Verdens Gang (VG Sport, VG TV etc), ska enligt utredningen otvivelaktigt omfattas av PFUs regelverk. Inlägg på sådana konton kan alltså prövas av nämnden.

Men även semi-offentliga konton, som många journalister använder sig av, kan omfattas. Om det finns en koppling mellan kontot och redaktionen kan PFU pröva inlägg.

En norsk journalist som använder ett privat konto och uppger i profilen att han/hon är journalist på en specifik redaktion, kan alltså få sina inlägg prövade av PFU. En redaktör eller en starkt profilerad reporter på en redaktion, eller en person som blandar privata och professionella inlägg på sitt konto bör också kunna prövas, anser kommittén.

Det viktiga är, enligt kommittén, att man gör en helhetsbedömning av inlägget, kontot och personen som skrivit inlägget.

Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson anser att den norska utredningen är bra och att samma principer borde gälla för svenska journalister.

– Det finns inget regelverk hos PO eller PON för sociala medier, och det har aldrig prövats, men min uppfattning är att inlägg som svenska journalister som gör i sin yrkesroll på privata konton i sociala medier, ska kunna prövas, säger Ola Sigvardsson till Journalisten.

– I den norska utredningen för man en diskussion om vem som kan fällas för sådana inlägg i sociala medier. Jag anser att det inte kan vara den enskilde journalisten, utan den ansvariga utgivaren, som bär ansvaret, säger Ola Sigvardsson.

Det innebär att ansvariga utgivare även kan hållas ansvariga för innehållet på anställdas privata Facebookkonton?
– Ja, det är min uppfattning. Om journalister använder sociala medier för att diskutera eller upplysa om saker som rör till exempel det redaktionella arbetet, faller det under utgivaransvaret.

Om det saknas ett regelverk för sociala medier, vad skulle då hända om det kommer en anmälan mot ett Facebookinlägg av en journalist till PO?
– Jag kan om jag tycker att saken ska prövas skicka det vidare till Pressens Opinionsnämnd som fattar beslut.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Daniel Kjellander mån, 2011-12-19 22:22
Känns verkligen som: Hejdå yttrandefrihet och Hej orimlighet. Varför skulle min arbetsgivare hållas ansvarig för saker som jag skriver på min privata Twitter, som står i mitt namn, som inte ingår i mina arbetsuppgifter och som jag inte får betalt för att skriva. En Twitter som visserligen ibland länkar till våra nyheter och innehåller skvaller om vad som händer på radion men lika ofta privata funderingar om allt från musik, sport och nyheter till hur det går med gitarrspelandet eller träningen. Hur står det då till med yttrandefriheten? Ska jag då behöva min arbetsgivares tillåtelse för allt jag tänker och tycker utanför mitt eget huvud? När är jag “i min yrkesroll”? Mvh Daniel Kjellander – programledare på P4 Blekinge Sveriges Radio. www.twitter.com/dkje… (ps. Min PRIVATA Twitter..)
Inlagt av Erik mån, 2011-12-19 22:22
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson: “inlägg som svenska journalister som gör i sin yrkesroll på privata konton i sociala medier, ska kunna prövas” När är en journalist inte en journalist är då min motfråga? Alltså, när är yrkesrollen för en journalist inte längre journalist? Utanför arbetstid? Under semestern? Vid vård av sjukt barn? Vid arbetslöshet? Våra yrkesroller bär vi ju faktiskt med oss dygnet runt. Ska journalister nu hindras från att säga vad de tycker?
Inlagt av Jan Wadström mån, 2011-12-19 22:22
Pressombudsmannen borde spärras in.Han verkar ha en moderat syn på yttrandefrihet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies