Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
7 september, 2011
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson anser att journalisters inlägg på Facebook och Twitter bör kunna anmälas till och fällas av Pressens Opinionsnämnd. I Norge har en kommittéutredning nu nått samma slutsats för norska journalisters vidkommande.
I juni tillsatte Norske Presseforbund en kommitté för att utreda om journalisters inlägg på Facebook, Twitter och andra sociala medier, kan bli föremål för anmälan, handläggning och fällning av pressens opinionsnämnd i Norge, PFU. Kommittén har nu kommit fram till att vissa typer av inlägg kan handläggas av PFU.
Inlägg på Twitterkonton eller Facebookprofiler som har en tydlig koppling till en tidning, till exempel Verdens Gang (VG Sport, VG TV etc), ska enligt utredningen otvivelaktigt omfattas av PFUs regelverk. Inlägg på sådana konton kan alltså prövas av nämnden.
Men även semi-offentliga konton, som många journalister använder sig av, kan omfattas. Om det finns en koppling mellan kontot och redaktionen kan PFU pröva inlägg.
En norsk journalist som använder ett privat konto och uppger i profilen att han/hon är journalist på en specifik redaktion, kan alltså få sina inlägg prövade av PFU. En redaktör eller en starkt profilerad reporter på en redaktion, eller en person som blandar privata och professionella inlägg på sitt konto bör också kunna prövas, anser kommittén.
Det viktiga är, enligt kommittén, att man gör en helhetsbedömning av inlägget, kontot och personen som skrivit inlägget.
Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson anser att den norska utredningen är bra och att samma principer borde gälla för svenska journalister.
– Det finns inget regelverk hos PO eller PON för sociala medier, och det har aldrig prövats, men min uppfattning är att inlägg som svenska journalister som gör i sin yrkesroll på privata konton i sociala medier, ska kunna prövas, säger Ola Sigvardsson till Journalisten.
– I den norska utredningen för man en diskussion om vem som kan fällas för sådana inlägg i sociala medier. Jag anser att det inte kan vara den enskilde journalisten, utan den ansvariga utgivaren, som bär ansvaret, säger Ola Sigvardsson.
Det innebär att ansvariga utgivare även kan hållas ansvariga för innehållet på anställdas privata Facebookkonton?
– Ja, det är min uppfattning. Om journalister använder sociala medier för att diskutera eller upplysa om saker som rör till exempel det redaktionella arbetet, faller det under utgivaransvaret.
Om det saknas ett regelverk för sociala medier, vad skulle då hända om det kommer en anmälan mot ett Facebookinlägg av en journalist till PO?
– Jag kan om jag tycker att saken ska prövas skicka det vidare till Pressens Opinionsnämnd som fattar beslut.
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.
blir sajtchef på Svenska Dagbladet.
blir ny presschef på Svenska Fotbollförbundet.
är ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Våra Fiskevatten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 3 kommentar på sidan.
Kommentera