Gå direkt till textinnehållet

Plus fälldes för partiskhet trots att de erbjudit replik

Måste SVT vänta med att sända ett granskande reportage om den kritiserade parten inte går i svaromål? Ja, i vissa fall måste reportage ställas, anser Granskningsnämnden.I mars granskade Plus en kvinnlig hudterapeut som anklagades för att ha skadat sina patienter. Tre dagar innan programmet skulle sändas försökte Plus nå kvinnan som befann sig i USA. Hon föreslogs att medverka via en studio i USA men meddelade att det inte gick.

Måste SVT vänta med att sända ett granskande reportage om den kritiserade parten inte går i svaromål?

Ja, i vissa fall måste reportage ställas, anser Granskningsnämnden.

I mars granskade Plus en kvinnlig hudterapeut som anklagades för att ha skadat sina patienter. Tre dagar innan programmet skulle sändas försökte Plus nå kvinnan som befann sig i USA. Hon föreslogs att medverka via en studio i USA men meddelade att det inte gick. Enligt Plus erbjöds kvinnan via ombud att faxa in ett svar som skulle läsas upp i programmet men avstod. Kvinnan förnekar att något sådant erbjudande framförts.

Plus sände reportaget utan hennes medverkan. I Plus följande vecka fick kvinnan bemöta kritiken.

Granskningsnämnden fällde Plus för partiskhet. Motiveringen var att det inte brådskade att sända reportaget och att kvinnan borde fått komma till tals i det första programmet.

–Det är mer regel än undantag att den kritiserade parten gör sig onåbar, framhåller Cajsa Åkesson, producent för Plus. Följer vi utslaget skulle den som kritiseras kunna förhala eller stoppa hela program.

Ledningen för SVT har meddelat Granskningsnämnden att man inte kommer att ändra sin policy gentemot granskade personers rätt till svaromål.

Granskningsnämndens ordförande Johan Munck menar att reportaget i Plus innehöll så allvarliga anklagelser att kvinnans verksamhet riskerade att slås ut, därför var det extra viktigt att hon fick bemöta kritiken direkt. Han anser att omständigheterna gjorde att hon i praktiken aldrig hade någon möjlighet att gå i svaromål.

Innebär det här att det går att stoppa ett kritiskt reportage genom att hålla sig undan?

–Nej, beslutet gäller bara det här speciella fallet, svarar Johan Munck.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos