Gå direkt till textinnehållet

Pirat utmanar morgontidningarna

Stockholm har fått en ny morgontidning: Stockholms Fria Tidning. Enligt grundarna skall tidningen vara ett alternativ till den borgerliga pressen. Stockholms Fria Tidnings logo är en pirat med en penna slängd över axeln. – Det finns en likriktning inom medier, stora medieförtag äger mer och mer. Vi behöver en utveckling åt andra hållet, mera mångfald så att fler röster blir hörda, säger Lennart Fernström, ansvarig utgivare.

Stockholm har fått en ny morgontidning: Stockholms Fria Tidning. Enligt grundarna skall tidningen vara ett alternativ till den borgerliga pressen. Stockholms Fria Tidnings logo är en pirat med en penna slängd över axeln.

– Det finns en likriktning inom medier, stora medieförtag äger mer och mer. Vi behöver en utveckling åt andra hållet, mera mångfald så att fler röster blir hörda, säger Lennart Fernström, ansvarig utgivare och en av initiativtagarna. (Stockholms Fria Tidning har ingen chefredaktör.)

Stockholms Fria Tidning tänker bevaka ämnen som lätt försvinner i den traditionella nyhetsrapporteringen. De tänker skriva om miljöfrågor, demokrati, solidaritet, fred, jämställdhet, mänskliga rättigheter, djurrätt och global ekonomi. Tidningen kommer även att bevaka andra ämnen, men tyngdpunkten kommer att ligga på dessa frågor.

Annons Annons

Ansvarig utgivare utan någon journalistisk erfarenhet

Lennart Fernström har ingen erfarenhet från mediebranschen, utan kommer från miljö- och alternativrörelsen. Han anser inte att detta är något problem. Det journalistiska kommer att skötas av fem redaktörer som är anställda i form av ett personalkooperativ med lika lön. Tidningen ägs av de anställda och är partipolitiskt obunden.

– Vi har inte några fast anställda reportrar utan artiklarna skrivs av frilansar och till viss mån av de anställda redaktörerna, säger Lennart Fernström som håller i debattsidorna och marknadsföringen.

Ska leva på presstöd

Hittills har ungefär 2 700 personer anmält sig som prenumeranter av tidningen. Lennart Fernström har i över ett år arbetat för att Stockholms Fria Tidning skulle bli verklighet. Först kravet var att få ihop över 2 000 prenumeranter, den nivå som krävs för att få presstöd. Stockholms Fria tänker nämligen leva på presstöd.

– Nu gäller det för oss att överleva i åtta-nio månader innan ett beslut kommer från presstödsnämnden, säger Lennart Fernström.

Tidningen delas ut av Pressens Morgonstjänst på lördagar, men går även att köpa i kiosker. Första numret trycktes i 5 000 exemplar. Lennart Fernström hoppas dock att inom ett år fördubbla upplagan.

Andra prenumererade tidningar som startat de senaste åren är, enligt uppgifter från presstödsnämnden: Östhammars Nyheter (1996) och Ludvika Allehanda (1997).

pj@sjf.se

Här hittar du Stockholms Fria Tidning på nätet:

http://www.stockholmsfria.nu/

Fler avsnitt
Fler videos