Gå direkt till textinnehållet

Peter Bratt: Olaglig avlyssning kan vara befogad

Att likt News of the World använda sig av telefonavlyssning för att skapa kommersiell sensationsjournalistik är vedervärdigt. Men att använda olagliga metoder är ibland både rätt och nödvändigt för grävande journalister. Det skriver IB-avslöjaren Peter Bratt på Newsmill.

I sitt arbete med att avslöja IB öppnade Peter Bratt och Jan Guillou brev, publicerade hemligstämplade utredningar och förberedde avlyssning.

"Jag tyckte det var rätt då och tycker det fortfarande", skriver Peter Bratt i Newsmill.

 Peter Bratt och Jan Guillou förberedde en avlyssning av Jan Rydström, chef för Östekonomiska byrån.

" Vi hoppades få fler bevis och tvekade inte en sekund att försöka avlyssna Rydström. Först skulle Jan Guillou kontakta specialister på avlyssning som han kände i Danmark och en sådan kom faktiskt hit, men det hela rann ut i sanden. Jag lånade då den unge mannen en stor rullbandspelare och gav honom en akustisk mikrofon, en sådan som man fäste vid gitarrer och kopplade till en förstärkare. Han tog emot materielen och sa att han skulle göra sitt bästa, men modet rann av honom, han fick kalla fötter och det blev inget av. Tyvärr. Försöket misslyckades", skriver Peter Bratt.

När det gäller brevöppningen gick det bättre. Peter Bratt berättar att Jan Guillou hade en kontakt som arbetade på postkontoret på Nybrogatan, dit IB fick sin post.

"Jag gick dit några morgnar och ställde mig i rummet med postboxar och låtsades sysselsatt med annat medan jag noterade vilka boxar som IB-folket öppnade. Jag skrev ner numren och Jan gav dem till sin kontakt och fick "låna" en del brev. På det viset fick vi bevis för att IB använde sig av kaptener i handelsflottan för att samla in uppgifter i arabiska hamnar, uppgifter som endast kunde intressera den israeliska underrättelsetjänsten", skriver Peter Bratt.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos