Gå direkt till textinnehållet

Perssonintervjuerna blir offentliga

Erik Fichtelius intervjuer med Göran Persson blir nu tillgängliga i sin helhet för forskare och allmänhet.- Det är roligt att kunna slutföra något på det sätt man tänkt sig, säger Erik Fichtelius. 

Förutom dokumentärserien Ordförande Persson har Erik Fichtelius tidigare gett ut boken  Aldrig ensam – alltid ensam, Samtalen med Göran Persson 1996 – 2006, som var en fördjupning av TV-dokumentären. Och nu publiceras alltså hela materialet, runt 100 timmars intervjuer. Intervjuerna är utskrivna från början till slut och görs tillgängliga kronologiskt i elektronisk form, på en DVD med ett publiceringsverktyg som gör materialet sökbart och därmed användbart för forskare.

– Det roliga är att slutföra något på det sätt man tänkt sig – medan jag fortfarande står på benen. Från början hade jag bara en journalistisk idé om att göra en TV-film, men jag insåg också snart att det kunde vara en värdefull samtidshistorisk dokumentation, säger Erik Fichtelius.

– Man kan dra en parallell till Tage Erlanders dagböcker, fast det här publiceras mycket tidigare.

För vem är det intressant?

– För forskningsändamål, statsvetare och samtidshistoriker, tänker jag mig. Materialet är knappast njutbart för vanliga människor.

Har du själv sett om materialet?

– Inte sedan boken, jag har sysslat med annat. Det ska bli spännande att se hur det tas emot.

Fler avsnitt
Fler videos