Gå direkt till textinnehållet

Partilös fick SD som beteckning

MEN En man som intervjuades av SVT fick partibeteckningen Sverigedemokrat – trots att han inte är medlem i något parti.

Den 1 maj förra året sände SVT programmet ”Krisi – en ”romsk domstol”?”, som handlade om romani kris, en traditionell domstol för konfliktlösning bland romer. Bland annat handlade programmet om ett möte mellan Göteborg Stads kommunstyrelse och stadens romska råd. Flera politiker intervjuades i samband med mötet. Bland de intervjuade fanns också en ledamot från Romska rådet. Men trots att han inte var politiker fick han partibeteckningen (SD) vid sitt namn.

Mannen anmälde händelsen till Medieombudsmannen, MO. Enligt anmälan ville mannen uttala sig på ett neutralt sätt om mötet. Att han fick partibeteckningen ska ha påverkat honom negativt. Han ska ha fått många frågor och förlorat möjligheter till jobb.

I sitt svar till MO skriver SVT att deras filmteam hade intervjuat företrädare för Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt en företrädare från rådet som tillhörde Vänsterpartiet, och felaktigt fått intrycket av att anmälaren tillhörde Sverigedemokraterna. Enligt SVT föll det sig sedan så olyckligt att när de skulle kontrollera partibeteckningarna så stod anmälarens namn på samma rad som en SD-politiker, varpå reportern läste fel. Namn och partibeteckning hade också dubbelkollats med en kontaktperson som inte heller ska ha reagerat. Efter att felet uppmärksammats av en annan person byttes namnskylten genast ut, en rättelse publicerades och ett sms med en ursäkt skickades till anmälaren.

Annons Annons

Men trots åtgärderna klandras alltså SVT av Mediernas etiknämnd, MEN.

”Det finns inte skäl att tro annat än att den felaktiga återgivna partitillhörigheten är resultatet av ett olyckligt misstag. Det är bra att mediet agerat efter att det fått kännedom om misstaget och försökt ställa saker till rätta. Skadan är dock sådan att mediet inte bör undgå klander”, skriver MO.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos