Gå direkt till textinnehållet

P3 Nyheter åker på festival

Från och med i morgon är P3 Nyheter på festival. Det är en satsning för att komma närmare sin publik.-Vi hoppas få in tips och idéer om vad folk vill höra. Jag är övertygad om att det finns intressanta historier och berättelser som vi inte får tillgång till i dag, säger Ellen Andersson, som är publikredaktör för P3 Nyheter och projektledare för P3 Nyheter på festival.Foto: Från vänster: Maria Sjöberg, social mediaredaktör på Digitala Medier, Ellen Andersson, Elin Joleby, reporter,  Emil Östman, nyhetspresentatör, Paloma Vangpreecha, nyhetspresentatör. Fotograf: Kenneth Gellzén, Sveriges Radio

P3 Nyheter har sedan starten haft som ambition att lyssnarna ska kontakta och tipsa redaktionen. Men även om det har kommit in tips, så vill de få in fler.

– Vi vill finnas där vår målgrupp finns och en stor del av den är på festivaler under sommaren. Vi kommer att finnas på plats på campingen under dagtid och vi hoppas att många kommer dit och berättar sina historier. Vi vill inte bygga våra nyheter på pressmeddelanden utan på människor som vi intervjuar.

– Sedan är tanken att vi ska ta historierna vidare och ställa makthavare till svars. Det kan gälla till exempel att man blivit diskriminerad, illa behandlad, eller har svårt att få jobb. Vissa grupper i samhället har svårt att göra sig hörda, nu får de unga en kanal till makthavarna, så att vi kan sprida deras frågor.

Eftersom många av tipsen skyddas av källskydd så kommer väldigt lite av arbetet på festivalen höras omgående. I stället kommer de att jobbas vidare med och bli nyheter i senare program.

– Vi är där för att samla in och sedan gå vidare.

Men på fredag blir det debatt i P3 Nyheter från festivalen, då kommer man bland annat diskutera demokratin i journalistiken, vem är det som bestämmer vad som blir en nyhet.

– Journalister kan inte sitta och vänta på att tipsarna ska komma till oss utan då får vi komma till dem. Det är inte nytt för journalistiken, det nya är att vi aktivt söker upp vår målgrupp, säger Ellen Andersson.

Debatten kommer att sändas på sverigesradio.se/p3nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos