Gå direkt till textinnehållet

Oväntad vinnare av fackförbundspressens pris

Det blev fackförbundstidningen Ingenjören som vann priset för bästa presentation. Bästa omslag vanns av Journalisten. (Jusektidningens redaktör Ulf Storm kollar in väggen med fackförbundstidningarnas bästa omslag. Foto: Tomas Ohlsson.)

Ola Carlson stod bakom bästa presentationen i tidningen Ingenjören. Motiveringen löd: "Ett enkelt boende i ett mörkt land, stramt i dova toner, möter en än mer avskalad utgörning där extrema kontraster står för spänningen och luften och citaten för framåtröreslen."

Prisutdelningen följde efter en dag fylld med seminarier.

Bland annat talade Randi Mossige-Norheim, reporter på Sveriges Radios Konflikt, om berättar- och intervjuteknik varvat med illustrerande ljudklipp. Små klipp med allt från Jimmie Åkessons rumänska granne till ett samtal hem från en vietnamesisk bärplockare, redovisade hur man med små detaljer kan skapa en större bild och skapa en känslomässig kontakt med lyssnaren. Hon delade också med sig av några allmänna tips – undra det du frågar, lita på din intuition och hitta din egen nisch, var några av dem. 

Annons Annons

Den layoutintresserade kunde besöka seminariet ”Så gör du det bästa omslaget” som hölls av formgivarna Anna Lundin och Pelle Anderson. Deltagarna bjöds på handfasta tips som vilka färger läsaren dras till (röd), hur man kan placera sina puffar (grupperade) och fick leka gissleken med konkurrenternas omslag. Efteråt blev det frågor och diskussioner.

På ett annat seminarium resonerade Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, om mediebevakning kring Sverigedemokraterna. Vad blir konsekvenserna av att skriva eller inte skriva om dem och hur bemöter vi de sverigedemokrater som är våra läsare?

Andra seminarieämnen var ”så maxar du annonserna i tidning och på webben” med Thomas Juréhn, vd för konsultnätverket smart company, ”så piffar du upp avtalstexterna” med journalisten Anneli Ahmér, och ”samspelet mellan papper, webb och andra plattformar” med journalisten och utbildaren Eva Åberg.

Övriga vinnare:

Bästa bild Anders G Warne för en bild i Lärarnas tidning

Bästa Nyhet. Michael Lövtrup, Läkartidningen

Bästa nyhet på webben. Anders Elghorn, Dagens arbete.

Bästa text, Charlotta Kåks Röshammar, LO-tidningen.

Även Journalisten fick ett pris. Tidningen vann priset för bästa omslag. 

Fler avsnitt
Fler videos