Gå direkt till textinnehållet

Östra Småland klandras för insändare

Östra Småland klandras av Pressens opinionsnämnd, PON, för att ha publicerat en insändare där en kvinna anklagas för att ha fört fram ”rasistisk skräckpropaganda”.

I mars publicerade Östra Småland en insändare på nätet och i tidningen som handlade om en kvinna som tagit initiativ till att ha vakter på en simhall efter att kvinnor blivit utsatta för sexuellt ofredande.

Insändaren, som var skriven av AFA (Antifascistisk Aktion), anklagar kvinnan för att måla upp en fiktiv hotbild ”hämtad från den rasistiska skräckpropagandan” och syssla med ”rasistisk snutverksamhet”.

Kvinna anmälde insändaren till Pressombudsmannen, PO, eftersom den utmålade henne som rasist. Östra Småland valde att ta bort insändaren från nätupplagan.

Annons Annons

PO anser att formuleringar som ”rasistisk snutverksamhet” får kvinnan tåla, medan påståendet om att kvinnans insändare är ”hämtad från den rasistiska skräckpropagandan och finner inspirationen till sin kvinnokamp i vit makt-miljön och skapar därmed själv en otrygg stämning för alla oss andra” gör att man får uppfattningen att kvinnan är rasist och har kopplingar till vit makt-rörelsen.

”Anklagelser som går ut på att en person har dragningar till rasism och vit makt-rörelsen är mycket nedsättande för den enskilde. Skadan har riskerats att bli mer omfattande då anmälaren inte getts tillfälle till ett samtida bemötande,” skriver PO.

PON har samma uppfattning och anser att tidningen ska klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos