Gå direkt till textinnehållet

Oro efter Trumps valseger

Reaktionerna på Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet gör ledarskribenter och krönikörer i svenska medier oroliga inför framtiden, för USA och världen.

Expressen har en dramatisk rubrik i sin ledare: God natt Amerika. Godnatt världen. Expressen skriver att det ”amerikanska folket kommer att vakna upp till en ny verklighet. De som röstade på Hillary Clinton lär sörja. De som röstade på Donald Trump lär sörja förr eller senare. För risken är stor att deras dokusåpa-president gör dem grymt besvikna.”

Även Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör, är orolig inför framtiden och skriver att ”det är ett dramatiskt utslag, som sänder isande vindar över Atlanten”. Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson skriver att mycket är osäkert vad Donald Trumps politik kan leda till. ”Det kan gå käpprätt åt helvete”.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, skriver i sin krönika att ”morgonen är här, men mardrömmen vill inte ge sig”.

Annons Annons

Hon skriver vidare att Donald Trump ”med sin patologiska oförmåga att hålla sig till sanningen har han sått misstro, han har underblåst hat, han har uppmuntrat våld. Han har triggat sina supportrar till att ifrågasätta den demokratiska ordningen. Att misstro hela demokratin, i grunden. Det är en röta som kan förstöra det amerikanska samhället inifrån”.

Britt-Marie MattssonGöteborgs-Posten anser att valresultatet är den största politiska sensationen i amerikansk modern historia: ”Det blir en skakig väg med Donald Trump där osäkerheten om hans avsikter kommer att dominera både inrikes-och utrikespolitiken.”

Flera kommentarer handlar om att USA nu är ett splittrat land och att det nu är upp till Donald Trump att enda nationen.

”Nu återstår att se hur Donald Trump kommer att agera när han väl har makten. Republikanerna har ju dessutom kvar majoriteten i kongressen så det kommer inte att finnas några hinder där för Trumps politik. Frågan är också hur det republikanska partiet kommer att agera eftersom Donald Trump inte har särskilt bra kontakter med det egna partiet”, skriver Eva Elmsäter, utrikeskommentator på SVT.

Samma uppfattning har Wolfgang Hansson, utrikesreporter på Aftonbladet: ”Trumps viktigaste och mest akuta uppgift blir att försöka ena landet. Annars är risken att hela USAs politiska system förlamas.”

Fler avsnitt
Fler videos