Gå direkt till textinnehållet

Organisationer kräver förklaring till attack mot mediehus

Reportrar utan gränser kräver en förklaring av israelisk militär varför en byggnad som innehåller kontor för mediabolag träffats. Två journalister skadades vid attacken.

Det är oklart om explosionen orsakades av en missil eller en granat som avlossats från en stridsvagn. Den 16 våningar höga byggnaden ligger i centrala Gaza City och är kontor för bland annat Reuters, NBC, Fox News, Sky News och al-Alabiya.

Enligt Reuters blev nyhetsbyråns kontor i Jerusalem kontaktat av en talesman från den israelsiska armén för att verifiera var nyhetsbyråns kontor i Gaza ligger. Reuters informerade Israels armé var kontoret låg i början av kriget och Israel försäkrade att kontoret inte skulle bli en måltavla.

Internationella journalistfederationen, IFJ, planerar att undersökning Israels agerande mot medier under den pågående konflikten i Gaza.

Annons Annons

– Vi bevittnar i Gaza en medveten attack mot medier vilket utsätter journalister och andra för fara. Att använda våld mot medier bryter mot säkerhetsrådets resolution 1738 som garanterar skydd för journalister i konfliktzoner, säger Aidan White, IFJs generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos