Gå direkt till textinnehållet

Omvärlden upphör vid nyår

Omvärldens sajt släcks den 1 januari och alla publiceringar försvinner. ”Det är sorgligt. Sverige behöver mer öppenhet kring biståndet och fler granskningar”, säger chefredaktören Erik Larsson.

Omvärldens sajt kommer att släckas vid årsskiftet. Orsaken är att det inte kommer att finnas en ansvarig utgivare efter nyår. Ägaren biståndsmyndigheten Sida har dessutom inte fått någon budget för 2024 från regeringen.

– Omvärlden kommer att sakna ansvarig utgivare när avtalet avslutas med nuvarande redaktion vid årsskiftet. Eftersom beslut saknas kring tidningens framtid just nu så släcker vi sajten till dess att vi kan ha en ny oberoende redaktion på plats, säger Johan Tjerneng, pressekreterare på Sida.

Innebär detta att tidningen formellt blir nedlagd?
– Nej, utgivningen pausas i väntan på beslut om tidningens framtid. Det beslutet är beroende den styrning som myndigheten Sida får i regleringsbrevet från regeringen.

Annons Annons

Vad händer med materialet på sajten, till exempel om tidningen skulle återuppstå längre fram?
– Det publicerade materialet finns kvar, men kommer inte vara tillgängligt medan sajten är släckt. Vad som händer med det materialet längre fram blir också beroende av vilka beslut som tas om Omvärlden efter att Sida fått den nya styrningen från regeringen.

Omvärldens chefredaktör Erik Larsson fick beskedet i onsdags.

– Tusentals artiklar, bilder, poddar och reportage försvinner, med all kunskap och all journalistik som redaktionen har förmedlat genom åren, säger Erik Larsson.

Vad tycker du om det?
– Det är sorgligt. Det pågår dramatiska förändringar av biståndet och Sverige behöver mer öppenhet och fler granskningar av branschen, som omsätter 56 miljarder kronor årligen. Ingen av de stora dagstidningarna har tillräckligt bra bevakning av biståndsfrågorna och de enda som återkommande rapporterar om biståndet utöver Omvärlden är Global Bar Magazine och Sveriges Natur.

Det är fortfarande oklart om Omvärlden kommer att läggas ned permanent, eftersom Sida inte har fått något regleringsbrev från regeringen.

– Jag är orolig för att tidningen helt läggs ned, men det finns en möjlighet att den återuppstår, säger Erik Larsson.

Fler avsnitt
Fler videos