Nyhetssajt stoppar läsarbilder från olyckor

10 augusti, 2015

Den lokala nyhetssajten Nyheter Sto har i helgen beslutat att sluta publicera läsarbilder från olyckshändelser. Orsaken är att läsare kan hindra räddningspersonalen eller utsätta sig själva för fara när de försöker ta en bild.

I en artikel på Nyheter Sto berättar ansvarig utgivare Mikael Berglund att sajten sedan i lördags slutat att publicera läsarbilder från olyckor.

”Vi vill inte att allmänheten ska vara fotografer på en olycksplats när de inte ens själva vet vad som hänt, att allmänheten är i vägen eller hindrar räddningspersonal från sitt arbete för att ta bilder av en händelse”, skriver Mikael Berglund.

”Vi som arbetar med detta till yrket har erfarenhet, rutiner och regler på hur det ska gå till på en olyckplats – men vi kan inte ta ansvar för hur andra beter sig eller agerar för att ta bilder och försöka få bilder publicerade i media.”

Mikael Berglund hoppas att andra medier väljer att följa Nyheter Stos exempel.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sara Flodin ons, 2015-08-12 12:03
Ett mycket bra beslut tycker jag!
Inlagt av Nisse ons, 2015-08-12 14:15
Man kanske skulle skriva i artikeln att Mikael själv är blåljusfotograf och har ett uppenbart intresse av att tidningar ska sluta köpa läsarbilder.
Inlagt av Tomas Nilsson tors, 2015-08-13 15:10
Är han blåljusfotograf vet han vad det handlar om. Visst finns det ett ekonomiskt intresse i händelsebilder men att följa ett utryckningsfordon och kliva in i en olycka med en mobil är inget man önskar se. Detta är idag vanligt. Jag har sett mobiler instuckna i en bil med skadade och detta bör vi hålla oss borta från.
Inlagt av Nisse sön, 2015-08-16 15:49
Men det finns ju ingen tidning som skulle köpa en sådan bild som du Thomas beskriver ...
Inlagt av Emma lör, 2015-10-24 22:12
Jag minns för flera år sen... inte så värst många... kunde man få upp till 500 kr för en bra bild på en olycka. Tidningen hette Metro. Andra tidningar följde med deras exempel. Man får pengar för att ta bilder och sälja dessa. Filmar du video lägger du upp det på youtube, och tjänar tusental kronor.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies