Gå direkt till textinnehållet

Nya mediestödet får Bonnier att lägga ned Tranås-Posten

Tranås-Posten läggs ned till följd av det nya mediestödet, uppger Bonnier News. ”Vi hade fått en minusaffär för Tranås-Posten redan under nästa år och den affären hade sedan gradvis försämrats”, säger Carl-Johan Bergman, chef för redaktionell verksamhet på Bonnier News Local.

Ett beräknat tapp på 20 procent av ett mediestöd på 3 miljoner kronor om året får Bonnier News Local att lägga ned veckotidningen Tranås-Posten. Tidningens chefredaktör Carl-Johan Larsson tar över Smålands Dagblad, och den reporter som jobbat på Tranås-Posten får en tjänst på stadens större publikation Tranås Tidning.

– Vi räknar med det som Svegfors-utredningen kommit fram till, och utifrån det lägger vi en plan för respektive titel. Vi hade fått en minusaffär för Tranås-Posten redan under nästa år och den affären hade sedan gradvis försämrats, säger Carl-Johan Bergman, chef för redaktionell verksamhet på Bonnier News Local.

I det förslag till nytt mediestöd som utredaren Mats Svegfors presenterade, och som just nu håller på att bli svensk lag, föreslås att det nuvarande driftstödet, som varit ett rättighetsstöd baserat på bland annat antalet prenumeranter, ersätts med ett stöd som baseras på redaktionella kostnader. Det gamla stödet ska enligt förslaget trappas ned. 

Då EU-kommissionen ännu inte godkänt förslaget, och regeringen inte tagit fram regler för hur det ska tillämpas, är mycket fortfarande höljt i dunkel kring hur det faktiskt blir. 

– Det är ett problem att vi inte vet hur kriterierna ser ut för mediestödet. Men vi måste se långsiktigt, och vi vill ha hållbar journalistik i våra titlar över tid och då behöver vi redan nu ställa om där vi ser att vi kommer att få problem framöver, säger Carl-Johan Bergman. 

Sista numret av Tranås-Posten, som grundades för 105 år sedan, kommer den 27 december. 

Fler avsnitt
Fler videos