Gå direkt till textinnehållet

Notiser#13 20 april – 3 maj

-

Tidning i brevlåda ogillades av man

MEDIER En Bodenbo irriterades över att ibland få Norrländska Socialdemokraten i sin brevlåda trots att han inte var prenumerant. Tidningen lades i brevlådan då NSD hade prenumerationskampanjer med totaldistribution till alla hushåll.

Mannen skickade en räkning till NSD för att tidningsföretaget utnyttjat hans privata brevlåda.

När NSD vägrade betala gick mannen vidare till kronofogden och till tingsrätten som dömde till NSDs fördel. Mannen gick då vidare till hovrätten och till sist till högsta domstolen som inte beviljade prövningstillstånd.

Annons Annons

Reklamavbrott kan kosta TV4 miljoner

ETIK TV4 riskerar två miljoner i särskild avgift för reklamavbrott i programmen Arkiv X och Sveriges Lucia. Granskningsnämnden för radio och TV kommer att ansöka hos Länsrätten i Stockholm om att TV4 påförs avgiften.

Annonser ska som huvudregel sändas mellan program. Om ett program bryts för ett annat program är det också tillåtet att sända reklam i anslutning till detta andra program.

Men för att det ska räknas som ett särskilt program ska sändningen såväl innehållsmässigt som vad gäller sändningstiden skilja sig från programtrailrar.

Programmet Arkiv X bröts för ett inslag om Inför naturen – Expedition Indien och Sveriges Lucia bröts för Inför Bingolotto.

Enligt nämnden var det uppenbart att inslagen sändes enbart för att annonser skulle kunna placeras vid dem.

Journalist nekades nummer till åklagare

ÖPPENHET Åklagarna i Halmstad nekade en reporter på Hallands Nyheter att få ut telefonnumret till åklagarnas jourtelefon.

Åklararmyndigheten hävdade att telefonnumret främst är till för att bland andra polis och tull ska kunna nå jourhavande åklagare. Om numret blev känt för utomstående finns risk för att linjen blockeras, ansåg åklagarna.

Ärendet överklagades till kammarrätten som höll med åklagarmyndigheten.

Att reportern påpekade att en övervägande majoritet av medlemmarna i Kriminaljournalisternas klubb har tillgång till respektive åklagarkammares journummer hjälpte inte.

Radio Match fällt avgranskningsnämnden

ETIK Granskningsnämnden för radio och TV har fällt Radio Match 105,4/89,4 i Kalmar för brott mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande.

Radio Match ansågs ha gynnat kommersiella intressen genom att i programinslaget Radio Match-patrullen ha omnämnt två magasin vid tre tillfällen inom loppet av fem minuter. Man redogjorde dessutom för innehållet i tidningarna. Enligt nämnden var fokuseringen på tidningarna inte motiverad av något informations- eller underhållningsintresse.

Borgerliga sade nejtill meddelarfrihet

ÖPPENHET Det gick lite för fort då Sävsjö kommunfullmäktige skulle fatta ett beslut som rör yttrande- och meddelarfrihet.

Helen Pettersson (s) ville ha inskrivet i kommunens allmänna övergripande mål att de anställda inom kommunal verksamhet ska ha yttranderätt och meddelarfrihet. Men den borgerliga majoriteten sade nej.

Kommunalrådet Conny Gustafsson röstade för ett nej, men tyckte sedan inte att beslutet var bra, skriver Vetlanda/Sävsjös Internettidning.

Internationellt på Fojokurser

UTBILDNING Journalister från Central- och Östeuropa, Central Asien och Kaukasus är flitiga Fojo-deltagare.

Sedan november 1993 har totalt 1 310 journalister från 23 länder deltagit i sammanlagt 90 seminarier arrangerade av Fojo.

Från bildchef till reporter

KVÄLLSPRESS Efter 3,5 år har Ingvar Näslund slutat som bildchef på Expressen och istället börjat jobba som reporter på samma tidning.

– Jag ville testa något nytt, säger han.

Ligger det någon schism i botten?

– Absolut inte. Jag har varit pappaledig i fyra månader och hunnit fundera över livet. Jobbet som bildchef var rätt tungt.

Från det att Ingvar Näslund bad att få sluta tills han satt framför tangentbordet som reporter tog det en månad. Då ska man veta att han aldrig tidigare arbetat som reporter.

Går det verkligen att byta yrke så där?

– Det får andra bedöma. Jag tycker att varje dag känns som ett spännande äventyr, säger en stressad Ingvar Näslund och tilllägger:

– Jag hinner inte prata mer nu, jag måste skriva en bildtext.

Fler avsnitt
Fler videos