Gå direkt till textinnehållet

NMI vill ge företag och människor lika rätt till bemötande

I en debattartikel i Journalisten kräver Näringslivets Medieinstitut att företag ska ha rätt till samtidigt bemötande vid hård kritik i nyhetsrapporteringen, och att Mediernas Etiknämnd ska kunna granska journalisters arbetsmaterial. Medieombudsmannen Ola Sigvardsson svarar direkt – nej.

I debattartikeln skriver Mats Olin och Pamina Falck, Näringslivets Medieinstitut (NMI), att de medieetiska reglerna om rätten till bemötande för företag och organisationer ska uppgraderas till samma nivå som för personer, det vill säga att de ska ha rätt till samtidigt bemötande när det i rapporteringen förekommer kritik mot dem.

De vill också att Mediernas Etiknämnd ska kunna kräva av redaktioner att lämna ut mejl och inspelningar för att bevisa att man gett en person rätt att bemöta den relevanta kritiken i rapporteringen.

”Om inte redaktionerna kan visa genom mail, inspelning eller annan dokumentation att den relevanta kritiken har presenterats och fått bemötas, så bör de fällas. Och även i Sverige borde alla, personer, företag och organisationer, ha en självklar rätt till samtidigt bemötande vid hård kritik i nyhetsrapporteringen. Det hotar inte journalistiken, utan gör den tvärt om bättre”, skriver medarbetarna på Näringslivets Medieinstitut.

Medieombudsmannen Ola Sigvardsson svarar att förslaget att nämnden skulle kunna begära att få ta del av journalistiskt arbetsmaterial kommer i konflikt med källskyddet.

Han anser att det är rimligt att låta en kritiserad part komma till tals samtidigt med anklagelserna oavsett om det är en människa eller ett företag:

”Det är god journalistik. Men att låta en juridisk person komma till tals först i en uppföljande publicering är inte grund för medieetiskt klander”, skriver Ola Sigvardsson och hänvisar till praxis:

”Att nämnden valt att göra skillnad på människor och företag misstänker jag är en följd av den svenska förtalslagstiftningen; juridisk person kan inte förtalas, bara människor.”

Fler avsnitt
Fler videos