Gå direkt till textinnehållet

Nilsson förlorar tvist om Taube-bilder

Fotografen Gunnar Nilsson förlorar upphovsrättstvisten om bilder på Evert Taube som Åhléns använt i marknadsföring. Högsta domstolen anser inte att Nilsson ska få ersättning för bilderna.

Gunnar Nilsson tog på 60-talet bilder av Evert Taube till ett skivomslag åt skivbolaget EMI. Bilderna användes sedan 2003 av Åhléns i reklam för en Evert Taube-skiva, vilket Nilsson ansåg vara ett brott mot upphovsrätten. Som Journalisten tidigare skrivit fick Nilsson rätt i tingsrätten, men förlorade senare i hovrätten.  

Nu har även Högsta domstolen beslutat att användningen av bilderna inte innebär något upphovsrättsbrott.  HD anser att avtalet mellan Nilsson och EMI ger skivbolaget och försäljare av skivan rätt att använda omslaget i marknadsföring.

”Vad nu sagts innebär inte att upphovsmannens rätt konsumeras. Det
innebär i stället att denna rätt leds vidare till senare förvärvare av varan”, skriver HD i domen.

Annons Annons

Gunnar Nilssons ombud Staffan Teste är kritisk till domen och tycker att den belyser hur svag fotografernas avtalsmässiga position är.

– Ingen skulle komma på att tillåta Åhléns att gratis spela musik från en CD-skiva som de ska sälja men HDs majoritet tycker att det är helt okej att tillåta Åhléns att utan extra ersättning trycka omslagsfotografier i en julreakatalog, skriver han i en kommentar till domen.

Fler avsnitt
Fler videos