Gå direkt till textinnehållet

Nedskärningar på Lundagård

Lunds universitets studentkårer har beslutat att endast utlysa två redaktörstjänster för tidningen Lundagård inför hösten 2015, mot som vanligt tre. De nuvarande redaktörerna jobbar kvar till juni 2015

Lundagård ägs av studentkårerna och tidningen skickas till samtliga studenter och anställda vid Lunds universitet. Det är den enda tidning som på heltid granskar studentlivet och universitetet.

I onsdags beslutade Lunds universitets studentkårer att endast utlysa två redaktörstjänster inför hösten 2015. De nuvarande tre redaktörerna jobbar kvar till juni 2015.

Lunds universitets studentkårer motiverar beslutet med sjunkande annonsintäkter och sämre ekonomi för kårerna. Kårernas styrelse befarar konkurs om nedskärningar inte görs.

– Det är inte alls ont om pengar. De skär ner i verksamheten trots att de inte gjort en konsekvensanalys, säger Kenneth Carlsson, en av tre redaktörer på Lundagård.

Innan kårobligatoriet avskaffades 2010 gick 25 kronor per student och termin till Lundagård. Kårerna oroade sig för ett stort medlemstapp då studenter inte längre var tvungna att var medlem i en studentkår. Kårerna sänkte därför bidraget till studenttidningen från 24 kronor till 10 kronor. Det innebar ett ekonomiskt bortfall på 300 000 kronor per år för tidningen.

Lundagård lyckades dock ro i hamn ett prenumerationsavtal med Lunds universitet som räddade situationen.

– Det finns ett bristande intresse för Lundagård bland studentkårerna, säger Kenneth Carlsson.

Fler avsnitt
Fler videos