Gå direkt till textinnehållet

Näthat vanligt även i Danmark

Näthatet uppmärksammas även i våra grannländer. I dag skriver Danmarks Radios Kultur om hur kvinnliga journalister hotas och hatas på internet.

Danmarks Radios kulturedaktion har gjort en enkät bland journalister och samhällsdebattörer. Hälften av de som deltog var kvinnor, hälften män. Frågan som ställdes var om de hade fått motta några obehagliga mejl där innehållet rört deras kön, sexualitet eller person. En tredjedel av kvinnorna som svarade på enkäten hade fått kränkande eller hotande mejl. Ingen av männen som svarade hade blivit kränkta på grund av sitt kön. DR Kultur har pratat med flera av de utsatta och i artikeln återges många av de grova påhoppen.

Jakob Linaa Jensen, lektor i Medievetenskap vid Aarhus universitet, med debatter på nätet som forskningsområde, säger till DR Kultur att läsarinlägg bör genomgå en redaktionell granskning före publicering. enligt henne finns det forskning som visar att det är lättare att hota och trakassera när man sitter framför datorn än om man möter någon på gatan. Hastigheten på nätet gör det lättare att skriva hatfulla saker utan att tänka sig för.

DR Kultur har även talat med Rikke Andreassen, forskare och lärare vid Roskilde universitet, som anser att det här är ett potentiellt demokratiskt problem. Hon menar att om de danska medierna ska kunna fungera bra måste de representera hela befolkningen och hon tror att tonen mot kvinnor är ett av skälen till att de tar så lite plats.

Journalisten skrev nyligen om näthatet i Sverige.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt