Gå direkt till textinnehållet

När glorian försvann ville ingen skriva

En person i Stockholmsområdet fick omfattande publicitet efter att ha blivit handikappad i samband med väktarvåld. Men när det kom fram uppgifter som tydde på att hans skador kunde ifrågasättas höll medierna tyst.

En person i Stockholmsområdet fick omfattande publicitet efter att ha blivit handikappad i samband med väktarvåld. Men när det kom fram uppgifter som tydde på att hans skador kunde ifrågasättas höll medierna tyst.

Mannen, som vi kan kalla B, berättade förra året i en mängd reportage hur han misshandlats av väktare. Under ett tumult med väktarna skadades mannen så allvarligt att hans rörelseförmåga blev kraftigt nedsatt.

Mannen framträdde, sittande i rullstol och iförd stödkrage. Det uppgavs bland annat att B aldrig skulle bli frisk igen, han beskrevs ömsom som förlamad, ömsom som delvis förlamad.

Annons Annons

Under en första prövning avskrev åklagaren misstankarna om övervåld från väktarnas sida, vilket ledde till omfattande kritik i medierna.

B, som kräver vaktbolaget på 500 000 kronor i skadestånd, framträdde bland annat vid en manifestation mot väktarvåld som ett exempel på hur enskilda kan drabbas.

Men så hände något som förändrade bilden. Mannen polisanmäldes av en kvinna som påstod att han försökt våldta henne.

Polisen sökte mannen i hans lägenhet men han var inte hemma. Vid husrannsakan hittades en rullstol och stödkragar.

I kylskåpet fanns varor på högt placerade hyllor som var svåra att nå för en person i rullstol, duschen var inställd för en normallång person med mera. Polisen fann även ett utlåtande från Stadsdelsnämnden där mannen beskrevs som förlamad från bröstet och ner.

B anhölls. Medierna hade tidigare rapporterat att hans könsorgan slutat fungera på grund av misshandeln. I polisförhör uppgav dock B att han haft sex med kvinnan. Enligt B hade hon gått med på det och misstankarna mot honom kom senare att avskrivas.

Chefsåklagare Bjarne Rosén, som utreder mannens skador, kallar Bs ökade rörlighet för ”ett sensationellt snabbt tillfrisknande”.

– Mediernas ställningstagande för honom var kanske lite förhastat, säger Bjarne Rosén.

I stort sett ingenting av de nya uppgifterna kom ut i medierna.

– Flera journalister har engagerat sig och i något fall till och med blivit personligt bekant med honom, det tror jag är en del av förklaringen till att det blev så tyst, säger Expressens reporter Anders Fallenius.

Han menar vidare att vissa redaktioner byggt upp en bild av Bs historia. När det sedan kom in motstridiga uppgifter var man för låst vid sin tidigare bild för att kunna ändra fokus.

– Om det kommit fram att hans skador var värre än vad som angivits i intygen, då skulle det blivit en jättegrej, men här blev det ingenting. Inte minst med tanke på att mannen själv sökt offentlighet borde man fortsatt att rapportera.

Ewa Thures på TT tycker att de nya uppgifterna innebar en kanonhistoria. Men efter samtal med sin chef insåg hon att den inte skulle gå igenom, främst eftersom mannen kunde utpekas som sexbrottsling.

– Det här visar också mediernas överdrivna försiktighet när en invandrare är inblandad. Hade det rört sig om en svensk tror jag att medierna gått hårdare fram, säger Ewa Thures.

Ulrika By på DN jobbade en dag med uppgifterna om mannens plötsliga rörlighet men nyhetschefen ville inte ta in någon artikel.

– Idag tycker jag att det var en riktig bedömning. Det var tveksamt om flickan verkligen blivit våldtagen. Skrev vi om fallet riskerade vi att utpeka honom som sexbrottsling vilket han kanske inte var.

Även ABC avstod från att rapportera, trots en rad tidigare inslag om B.

– När mannen anhållits diskuterades mycket om vi skulle göra något. Men i så fall hade vi varit tvungna att namnge honom. Om det gått till häktning hade vi troligen gjort ett inslag men så långt kom det aldrig, säger reportern Katarina Wennstam.

Mannens advokat säger att B aldrig bluffat om sin skada.

– Han kan ta sig fram med kryckor och har aldrig påstått sig vara totalförlamad. Att polisen hittade en rullstol i hans bostad beror på att han då använde en annan rullstol.

– Det är uppenbart att han valt att framträda i rullstol för att det PR-mässigt varit bra för honom, säger Katarina Wennstam på ABC. Allt tyder på att han kan röra sig bättre än han sagt till oss.

Fotnot: Förundersökningen mot en av de inblandade väktarna har återupptagits. Åklagaren har på grund av att B ”visat prov på anmärkningsvärd rörlighet” begärt ytterligare utlåtande från expertis för att få klarhet i om ett så snabbt tillfrisknande är medicinskt möjligt.

Fler avsnitt

Senaste numret