Gå direkt till textinnehållet

”MO kan säkra det pressetiska systemet”

Genom att omvandla PO till en Medieombudsman, MO, skulle det pressetiska systemet omfatta även radio och TV. Det skulle sända en tydlig signal till våra politiker att självreglering fungerar, skriver Ola Sigvardsson och Stina Dabrowski på DN Debatt.

Syftet med PO är att ge den som blir illa behandlad en möjlighet till upprättelse genom offentlighet och att långsiktigt stärka en ansvarsfull hållning i dessa frågor hos medierna.

Denna pressens självreglering har hittills fått politikerna att vara återhållsamma med att stifta lagar som ökar skyddet för enskilda mot övergrepp i medierna – men som samtidigt begränsar tryck- och yttrandefrihet, påpekar Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman, PO och Stina Dabrowski, ordförande i Publicistklubben och Pressens samarbetsnämnd på DN Debatt.

”Detta kontrakt hotas i dag av nya lagar som påverkar tryckfriheten. Vi har den nyligen införda lagen som kriminaliserar kränkande fotografering. Den riktar sig mot dem som till exempel lägger upp smygtagna och känsliga bilder på sina hemsidor, men drabbar också medierna. Till det kommer förslaget om en lag mot integritetskränkning, som till exempel skulle kunna användas för att beivra närgången granskning av makthavare.”

Annons Annons

” I dag diskuteras att omvandla Pressombudsmannen, PO, till en Medieombudsman, MO. Då skulle självregleringen även omfatta radio och tv. En utveckling som är naturlig, då dagens mediehus inte bara ger ut tidningar, utan publicerar sitt material i alla tillgängliga kanaler. Saken har utretts av organisationen Utgivarna, som inte bara omfattar pressens organisationer utan även SVT, SR och TV4. Tanken är inte bara att bredda basen för medieetikens finansiering, utan också att sända en tydlig signal till våra politiker: självreglering fungerar.

Det är komplicerat att bygga ett nytt medie­etiskt system. Samtidigt är det av stor vikt att det lyckas. Ansvaret vilar på mediebranschen. Men även lagstiftarna har en roll att spela.”

Fler avsnitt
Fler videos