Gå direkt till textinnehållet

Minst tre anmälningar om text- och bildstölder: ”Aftonbladets policy att ta vad man vill ha”

Det finns minst tre polisanmälningar mot Aftonbladet om misstänkta upphovsrättsbrott.-Aftonbladet verkar ha som policy att ta vad man vill ha, säger advokat Staffan Bergling.

Det finns minst tre polisanmälningar mot Aftonbladet om misstänkta upphovsrättsbrott.

– Aftonbladet verkar ha som policy att ta vad man vill ha, säger advokat Staffan Bergling.

I våras berättade Journalisten att en åklagare utreder om Aftonbladet stulit en bild ur Östgöta-Correspondenten, föreställande ett rån i Kisa.

Annons Annons

Det rör sig om ett foto som Aftonbladet nekades köpa, varefter man troligen fotograferade av bilden ur Corren och publicera den i den egna tidningen.

Ärendet handläggs av kammaråklagare Stefan Lind i Stockholm. Lind uppger att han utreder om Aftonbladet gjort sig skyldigt till brott mot upphovsrättslagen i ytterligare ett fall. Det gäller flera texter av frilansjournalisten Mian Lodalen som Aftonbladet rewritat och publicerat utan hennes medgivande. Uppskattningsvis 40-60 procent av innehållet i de rewritade artiklarna har bestått av Lodalens texter.

– I båda fallen räknar jag med att fatta beslut i åtalsfrågan innan årets slut, säger Stefan Lind.

Det finns även en polisanmälan mot Aftonbladet som gäller en påstådd bildstöld från Mariestads-Tidningen. Det är ett foto från en Jas-krasch i fjol som tidningen inte ville sälja vidare och som därför stoppades för vidareförsäljning på en bildbyrå.

– Aftonbladet struntade i det och stal bilden, hävdar Mariestads-Tidningens chefredaktör Olle Karlsson.

Advokat Staffan Bergling driver de ärenden som rör Mariestads-Tidningen och Östgöta-Correspondenten.

– Vi avvaktar hur åklagaren agerar och går sedan eventuellt vidare med en skadeståndsprocess mot Aftonbladet, säger han.

Calle Söderberg, ordförande vid Aftonbladets journalistklubb, tycker att det är ”otrevligt” att tidningen är inblandad i vad som misstänks vara upphovsrättsbrott.

– Under hösten ska vi förhandla med ledningen om upphovsrätten för Aftonbladets journalister. Det finns en möjlighet att ta upp de här fallen då.

Journalisten har erbjudit Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin att ge en kommentar men han har inte hört av sig.

Fler avsnitt
Fler videos