Gå direkt till textinnehållet

Ministermöte om tryggare frilansvillkor

Socialförsäkringssystemet måste anpassas bättre för frilansar. Det var budskapet när Klys träffade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) igår.

Journalistförbundets frilansrådgivare Victoria da Silva var en av deltagarna på mötet, som de svenska kulturskaparnas organisation Klys bjudit in till.

Vad framförde ni till Shekarabi?
– Vi ville beskriva situationen på kultur- och medieområdet, där många frilansar har problem med trygghetssystemen. Konkret lyfte vi framför allt frågan om historisk SGI, säger hon.

Socialförsäkringsutredningen lade 2015 ett förslag om att införa historisk SGI (sjukpenningsgrundande inkomst), baserad på faktiska inkomster bakåt i tiden. Förslaget välkomnades av Klys, som ansåg att det skulle underlätta särskilt för så kallade kombinatörer – kulturskapare som kombinerar egenföretagande med anställningar – att få en rimlig SGI.

Annons Annons

Nu vill Klys att regeringen påskyndar reformer i enlighet med utredningens förslag.

Fick ni någon respons vad gäller historisk SGI?
– Inte mer än den behöver utredas vidare. Utredningsförslaget från 2015 behöver bli tydligare när det gäller hur en historisk SGI kan räknas ut och fungera så att det blir rättvist för alla.

Kom några andra hoppingivande besked från ministern?
– Det kändes som att han tog till sig mycket av det vi sade. Men med tanke på det politiska läget kan han ju inte lova något. Vi hoppas på en fortsatt dialog med både ministern, departementet och andra berörda myndigheter, säger Victoria da Silva.

Victoria da Silva säger att hon också lyfte problemet med att Försäkringskassan ibland inte godtar psykiska diagnoser som kan vara en följd av en hög arbetsbelastning:

– Vi ser att det finns problem med Försäkringskassan här, den gör ofta en annan bedömning, att man har arbetsförmåga. Det är en generell problematik, säger Victoria da Silva.

Fler avsnitt
Fler videos