Gå direkt till textinnehållet

Mest manliga journalister i Storbritannien

De manliga journalisterna dominerar i Storbritannien. 75 procent av nyhetsjournalisterna är män och inom näringsliv och politik är endast en tredjedel av journalisterna kvinnor. Det visar en rapport från undersökningsföretaget Echo.

Undersökningen, som baseras på siffror från 28 engelska tidningar, gjordes på uppdrag av föreningen Women in journalism i syfte att uppmärksamma internationella kvinnodagen som infaller på tisdagen. Flest kvinnliga journalister av de 28 undersökta tidningarna hade The Daily Mail och The Observer, med 36 procent vardera. The Independence låg sämst till med 25 procent kvinnliga reportrar.

Andelen kvinnor på chefsposter i tidningsbranschen visade också på en låg andel kvinnor. På åtta av de tio största tidningarna var männen vara dubbelt så många som kvinnorna på höga positioner.

Globalt är andelen kvinnliga reportrar 37 procent, enligt en rapport från Global Media Monitoring projekt, som kom 2010. Enligt samma undersökning är det mer jämnt i radio och tv, där de kvinnliga reportrarna utgör 52 procent.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos