Gå direkt till textinnehållet

Mediernas intervjuer med vittnen oroar polisen

I Aktuellt i fredags framförde en expert på processrätt en förhoppning om att journalister inte ska intervjua de nya vittnena mot Christer Pettersson.Expressens löpsedel följande dag: “Expressen träffade nya vittnet som kan fälla Christer Pettersson”.

I Aktuellt i fredags framförde en expert på processrätt en förhoppning om att journalister inte ska intervjua de nya vittnena mot Christer Pettersson.

Expressens löpsedel följande dag: “Expressen träffade nya vittnet som kan fälla Christer Pettersson”.

Claes Cassel, informationsansvarig hos Stockholmspolisen, menar att det här kan påverka bevisföringen.

Annons Annons

—Om ett vittnes utsaga stått i tidningen blir hans eller hennes trovärdighet extra ifrågasatt. “Ditt vittnesmål påminner om det som stod i tidningen”, kan försvaret komma att hävda.

—Polisen hade redan hunnit höra vittnet, framhåller Lars Näslund, redaktionschef på Expressen. Vad vittnet säger är dessutom offentligt i och med att resningsansökan kommit in till HD.

Om Expressen fick tag på ett vittne i Palmemålet som inte hade vänt sig till polisen, skulle ni trycka intervjun?

—Ja, det skulle vi kunna göra, svarar Lars Näslund. Vi måste stå fria från polisen, vi kan inte överlägga med polisen om vilka artiklar vi ska trycka.

—Fel var det däremot av en reporter från Kvällsposten som sökte upp ett av vittnena längs Palmemördarens flyktväg och visade foton på Christer Pettersson.

—När polisen sen skulle göra konfrontation med vittnet kom det fram att han hade fått se passbilder och fått klart för sig vem som var den misstänkte.

Claes Cassel ser medierna som ett växande problem.

—Nyligen publicerade en kvällstidning ord för ord ur ett bandinspelat polisförhör med en mordmisstänkt kvinna. Övriga inblandade fick veta exakt vad som var hennes version. Det var förödande för utredningen.

Cassel tar även upp Robert Aschbergs intervju med en nedgången och förvirrad Christer Pettersson i TV3.

—Jag blev lätt illamående och var tvungen att stänga av. Även den som är misstänkt för ett grovt brott har väl rätt till någon form av integritet.

Fler avsnitt
Fler videos